Різдвяний маківник на пісочному тісті
Випічка,  Десерти

Різдвяний маківник на пісочному тісті

Маківник – це не тільки красиво, але й надзвичайно смачно. Маківники традиційно печуть на Різдво, разом з пампушками і сирником або сирним штолленом. Ось мій улюблений і перевірений рецепт, який сподобається любителям пісочного тіста та соковитої макової начинки. Приготування потребує трохи часу, випікати потрібно за два дні до Різдва, щоб маківник остиг і стабілізувався.

Інгредієнти

для пісочного тіста:

  • 400 гр. пшеничного борошна – приблизно 2,5 склянки
  • 100 гр. цукрової пудри – 4 повні ст.л.
  • 250 гр. вершкового масла
  • 3 жовтки великих яєць
  • 1 плоска ч.л. розпушувача

для макової начинки:

  • 500 гр. сухого маку
  • 300 гр. твердих і соковитих яблук – 1 велике або 2 маленьких яблука
  • 100 гр. вершкового масла
  • 170 гр. звичайного цукру – приблизно 3/4 склянки
  • 3 великих яйця
  • 3 білки великих яєць
  • 50 гр. манної крупи – 5 рівних ст.л.
  • 100 гр. цукатів з апельсинової цедри
  • 50 гр. кураги
  • 50 гр. улюбленого кишмишу
  • 50 гр. волоських горіхів

для поливки:

  • 50 гр. цукатів з апельсинової цедри
  • 4 ст.л. апельсинового або лимонного соку
  • 130 гр. цукрової пудри – приблизно 5 повних ст.л.

Як приготувати Різдвяний маківник?

Для початку потрібно приготувати пісочне тісто і підпекти дно. У великій мисці змішати разом: 2,5 склянки пшеничного борошна, 100 гр. цукрової пудри, 3 жовтки великих яєць (білки залишити для макової суміші), 250 гр. холодного вершкового масла, 1 чайну ложку розпушувача та щіпку солі при необхідності. Також можна додати в тісто невеликий пакетик ванільного цукру (16 гр.) або дати пів чайної ложки ванільної пасти чи ароматизатора.

Замісити тісто руками або міксером з насадками для пісочного тіста. Намагайтеся робити це швидко. Спочатку вам може здатися, що тісто занадто розсипчасте, але в міру того, як ви будете розтирати масло, воно повинно зібратися в компактну кульку. При таких пропорціях інгредієнтів тісто має вийти ідеальним. Однак, якщо ви додасте занадто багато борошна і виявите, що тісто не збирається в кулю, додайте столову ложку крижаної води або столову ложку 18% сметани. Загалом тісто має важити близько 800 гр. Загорнути кульку з тіста в прозору харчову плівку і поставити в холодильник на одну годину.

Охолоджене тісто дістати з холодильника і розділити на дві частини: 450 гр. та 350 гр. Меншу частину знову загорнути у плівку і відкласти в холодильник, а більшою частиною тіста акуратно розтягуючи руками заповнити дно форми, вистеленої папером для випічки. Моя форма з внутрішніми розмірами 24 х 34 см.

Поставити форму в розігріту до 180 градусів духовку. Виберіть середню решітку з верхнім і нижнім підігрівом. Випікати пиріг таким чином близько 15 хвилин, опісля негайно вийняти з духовки.

Настав час приготувати макову суміш. Вам знадобиться 500 грам сушеного маку. Мак висипати в каструлю і залити трьома склянками води. Перемішати і довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати ще п’ять хвилин. Перелити суміш у велике, але дрібне ситечко, наприклад, над широкою мискою, і залишити охолоджуватися на 20 хвилин. За цей час ви також позбудетеся зайвої води. Процідіть насіння маку таким чином, і вам навряд чи знадобиться проціджувати його далі через марлю.

Злегка остиглий і добре «злитий» від зайвої води мак перемолоти, наприклад, на м’ясорубці з найдрібнішою насадкою або блендером.

Поки варений мак остигає підготуйте горіхи та інші начинки. Це може бути підготовлена шкірка зацукрованого апельсина, також підійдуть цукати з імбиру та ананаса, але їх потрібно нарізати більш дрібно. Далі додаю по 50 гр. кишмишу і кураги, яку я також нарізала на більш дрібні шматочки. Замінити кишмиш або курагу можна журавлиною, або в’яленою вишнею. Також підготуйте 50 гр. подрібнених улюблених горіхів.

Помістити весь мелений мак і підготовлені сухофрукти у велику миску. Додати 50 гр. манки, і 100 гр. дуже м’якого або розтопленого і охолодженого вершкового масла. Почистити і натерти на крупній тертці одне велике або два маленьких яблука. Всю суміш ретельно перемішати.

У велику скляну або металеву посудину насипати приблизно 3/4 склянки цукру і дрібку солі. Додати три великих яйця і 3 яєчні білки, що залишилися від приготування пісочного тіста. Збити цукор з яйцями міксером на високій швидкості до повного розчинення цукру в яйцях. До кінця збивання у вас повинна вийти легка і пухнаста суміш. Збивання може зайняти до 10 хвилин (при хорошому міксері до 5 хвилин).

У солодку яєчну масу додати весь мелений мак з добавками. Суміш для макового кексу готова. Все, що вам потрібно зробити, це акуратно перемішати його лопаткою або дерев’яною ложкою. Ви можете урізноманітнити смак макової начинки додавши 2 столові ложки лікеру «Амаретто».

Повернутися до підпеченого дна, боки форми викласти смужками паперу для випічки. Викласти всю макову суміш у форму з дном. Розрівняти суміш. Меншу частину пісочного тіста дістати з холодильника і натерти на крупній тертці. Рівномірно розподілити терте тісто по всій маковій суміші.

Поставити форму з маковим пирогом на деко розігрітої до 180 градусів духовки з режимом випікання «вгору/вниз». Випікати пиріг близько 50 хвилин (максимум 55 хвилин), поки пиріг не підрум’яниться зверху. Потім, не перевіряючи пиріг паличкою, вимкнути духовку. Пиріг можна виймати з духовки одразу після випікання.

маківник

Холодний маківник за бажанням можна прикрасити поливкою, цукатами з апельсинової цедри або будь-якою сумішшю дрібно нарізаних цукатів. Щоб зробити глазур, просто покладіть 130 грамів цукрової пудри в миску і влийте приблизно 4 столові ложки апельсинового або лимонного соку або навіть простої води. При розтиранні ложкою утворюється ідеальна глазур. Полийте нею маківник і одразу посипте цукатами чи горіхами.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *