Пампушки на Різдво
Випічка

Пампушки на Різдво

У нас у родині Різдво відзначається більш урочисто і радісно, ніж Новий рік. І мене радує повернення старих традицій, які свого часу були штучно замінені новими.

Пампушки – це традиційна різдвяна випічка, коли ми були дітьми, ходили колядувати, то практично в кожній хаті нас пригощали пампушками.

Всі ми любимо пампушки – або пончики, як іноді їх називають.

Так уже повелося, що новорічні канікули пропонують деяку, скажімо так, кулінарну надмірність. Худнути будемо потім, після свят … А поки – відриваємося по повній.

Правда, пончики – витівка не швидка, на бродіння тісту потрібно 3 години. Рецепт пампушків старий, перейшов від бабусі, а їй ще від когось у родині.

Також читайте:  Пиріг з карамелізованими яблуками

Інгредієнти

Отож, продукти на 30-35 середніх пампушків.

продукти на пампушки

  • 0,5 літра кефіру (або домашнього скислого молока)
  • 50 грам дріжджів (живих, не сухих)
  • 0,5 склянки цукру
  • 2 яйця
  • 4 столові ложки розтопленого масла
  • пів чайної ложечки солі
  • 2 столові ложки спирту або горілки (для того,щоб пампушки не вбирали олію при смаженні)
  • пачка ванільного цукру
  • ≈1 кг борошна.
  • начинка варення з рожі, вишні чи запарений мак з цукром.
  • 1 літр олії для смаження. У холодну олію наливаєте 3 столові ложки спирту чи горілки.

Всі продукти повинні бути кімнатної температури.

Як приготувати пампушки

Спочатку готуємо опару. Злегка підігріваємо кефір. У каструлі розтираємо дріжджі з цукром, наливаємо кефір, розмішуємо. І – в тепле місце, поки не з’явиться хороша “шапка”. На це піде приблизно 20 хвилин.

Додаємо яйця, сіль, масло, спирт і 2 склянки борошна – все добре розмішуємо. Тісто буде густе і злегка тягтиметься. Далі вимішуємо не поспішаючи – досипаємо ще один стакан борошна і місите руками. Повинен вийти гладкий, НЕ липкий, вологий шар. Якщо відчуваєте, що борошна не вистачає, домішуйте по півсклянки. Готове тісто залишаєте у каструлі, накриваєте чистим рушником і відправляємо до батареї – нехай підходить. Тісто повинно збільшитися у 2 рази (приблизно через годину), його потрібно обім’яти, знову накрити рушником і дочекатися другого підходу.

Далі – творчість приємна. Відщипуємо шматочок тіста розміром приблизно з куряче яйце, кладемо посередині начинку, формуємо “колобок” – і кладете на підсипану мукою дошку підходити.

Коли всі заготовки до пампушків виліплені, олію наливайте в суху, глибоку, але не широку каструльку і ставте на вогонь – добре прогріватися.

Важливо розуміти, що смажити пончики, як і будь-яке інше тісто, потрібно в добре розігрітій (але не розпеченій) олії, дуже не поспішаючи, на помірному вогні, не піддаючись спокусі його збільшити. Тільки тоді тісто не вбере зайву олію, як слід пропечеться всередині, залишившись золотистим зовні.

Готові пампушки викладаєте на паперовий рушник, який вбере зайву олію, остиглі посипаєте цукровою пудрою і смакуєте!

готові пампушки



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *