Капуста з горохом на Святвечір
Другі страви

Капуста з горохом на Святвечір

Капуста з горохом – дуже давня і традиційна страва, яку я зазвичай готую на Святу вечерю. Це справді смачна пісна справа з доступних продуктів. Святвечірню капусту з горохом багато хто готує на Західній Україні. Спробуйте і Ви, не забувши також приготувати вушка з грибами, кутю, голубці, борщ.

Інгредієнти

  • 500 гр. сухого лущеного гороху – я використовую половинки
  • 1 кг. квашеної капусти
  • 3 середні цибулини – 400 гр.
  • 10 ст.л. олії
  • 2 лаврових листки
  • 5 зерен запашного перцю
  • 1 ч.л. кмину
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 ч.л. чорного перцю
  • вода – для замочування гороху і для варіння гороху та капусти

Як приготувати капусту з горохом

Покладіть в миску близько 500 грам сухого очищеного гороху. Я використовую половинки гороху, але Ви можете використовувати і цілий горошок. Однак пам’ятайте, що такий горох буде варитися довше.

У миску з горохом наливаємо холодну воду з-під крана. Перемішайте горох і відразу злийте каламутну воду. Ще кілька разів промийте горох. Нарешті, налийте в миску принаймні шість склянок води. Поставте миску з горохом і водою в шафку на ніч. Вранці воду злийте, горох добре промийте під проточною водою.

Перекладіть промитий горох у каструлю середнього розміру. Залийте трьома склянками холодної води. Коли горох починає закипати, зменшуйте конфорку і ложкою збирайте піну, яка почала збиратися на поверхні.

Варіть горох під кришкою (злегка привідкривши) близько 50 хвилин. Час від часу ви можете помішувати вміст каструлі, щоб перевірити кількість води. Якщо недостатньо, можна додати трохи (але це не обов’язково).

Поки горох вариться, підготуйте квашену капусту. Потрібен кілограм квашеної капусти, відтисненої від соку.

У каструлю з капустою наливаємо дві склянки води. Також додайте два лаврових листки, п’ять зерен запашного перцю і плоску чайну ложку кмину.

Все перемішуємо. Накриваємо кришкою і кип’ятимо. Зменшіть потужність конфорки і готуйте капусту під кришкою не менше 30 хвилин. Капуста повинна бути м’якою.

Поки горох і капуста варяться в окремих каструлях, можна обсмажити цибулю. Три середні жовті цибулини, всього близько 400 грамів, очистити і дрібно нарізати. Розігрійте сковороду середнього розміру. Влити десять столових ложок олії. Через деякий час додайте нарізану цибулю.

Обсмажте цибулю на конфорці трохи нижче середньої до 25 хвилин. Цибуля повинна трохи підрум’янитися.

Зварений горох додати в каструлю з вареною капустою (або навпаки). Також додати обсмажену цибулю з олією зі сковороди. Все перемішайте і готуйте без кришки до 30 хвилин на слабкій конфорці. Змішавши всі інгредієнти, можна перевірити смак капусти з горошком і додати спеції.

Якщо Вам подобається горохове пюре, Ви можете збити весь або частину вареного гороху ручним блендером до однорідності, а потім змішати з капустою і зварити разом.

Капуста з горохом готова до вживання відразу після приготування. Хай Вам смакує за Cвятвечірнім столом!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *