Кутя та узвар: головні страви Святвечора
Десерти,  Напої

Кутя та узвар: головні страви Святвечора

Вже за декілька днів всі галицькі господині почнуть готувати до Святвечора 12 страв (голубці, вареники, рибу та ін.) І хоча в сучасному світі далеко не всі традиції дотримуються строго, та кутю і узвар до Різдва готують практично у кожній українській хаті.

Кутя – традиційна Різдвяна страва. У приготуванні куті закладено безліч релігійних символів. Кутя – це символ єднання з Богом, зі світом померлих. Тарілку куті з ложкою завжди залишають для душ предків, найчастіше на покутті (якщо ми говоримо про хати в селах). Покуття – це кут в хаті, який розташований по діагоналі від печі, «обличчям до сонця». В покутті завжди висіли одна або кілька ікон, прикрашені вишитим рушником, і зберігалися предмети культурно-ритуальної цінності. Якщо покуття немає, залишають на столі.

Три обов’язкові компоненти куті – пшениця, мак, мед. Зараз в кутю додають розпарені родзинки і горіхи (найчастіше – волоські). Деякі сучасні господині готують з великою кількістю всяких сухофруктів, шоколадом. І дуже важливо для куті брати саме пшеницю. Не перловку, і тим більше не рис! Солодкий рис з родзинками – це взагалі з іншої опери. Це коливо – ритуальна страва, яку першою подають на поминальному обіді, після похорону у деяких регіонах України.

Також читайте:  5 продуктів, які допоможуть відчути себе легше після Різдва

Кутя готується три рази:

  • на Святий вечір (24 грудня або 6 січня) – “багата кутя”
  • на Щедрий вечір або свято Меланки, який передує Святому Василю (13-го числа) – “щедра кутя”
  • напередодні Водохреща (18-го числа) – “бідна кутя”.

Знову ж, компоненти куті підібрані не спроста – кожен має свою символіку. Цікаво, що зустрічається кілька інтерпретацій. Я напишу одну з них: мак – зірки на небі, молодість; пшениця – символ вічного життя; мед – щастя Святих на небі, горіхи – багатство; родзинки – життя і любов, Боже проведення.

кутя

Ну, а тепер рецепт куті.

Інгредієнти для куті

  • 2 скл. пшениці
  • 1 скл. маку
  • 1/2 скл. цукру
  • 3 ст.л. меду
  • родзинки
    грецькі горіхи

Як приготувати кутю

4 склянки води закип’ятити, в киплячу воду всипати пшеницю, помішуючи довести до кипіння. Далі пшеницю процідити через друшляк, промити холодною водою.

Викласти в чавунну каструлю чи мультиварку, залити водою, щоб повністю покрити крупу, додати сіль і довести до кипіння.

Накрити щільно кришкою і поставити на дуже повільний вогонь. Через 30 хв. вимкнути вогонь і залишити каструлю не відкриваючи на 1,5-2 години, поки вся вода не вбереться.

Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти з ступці (або розтерти в блендері), поки не з’явитися “молочко”. Важливо добре розтерти мак, він повинен стати м’яким. Це займе сили і час, особливо якщо ви товчете в ступці. Додати цукор і перетерти ще раз.

Додати мак і мед в пшеницю, добре перемішати. всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи, ще раз добре все розмішати.

У деяких регіонах до куті підливають узвар, роблячи її рідкою. Узвар це напій, який також є обов’язковим на різдвяному столі! Готується він з сушки – яблук, груш, слив та іншого. Сухофрукти з базарного лотка не підійдуть (там можна взяти тільки чорнослив і жменю родзинок). Знайдіть на ринку бабусь, які будуть продавати сушку на компот. Можна зробити таку сушку і самим, особливо тим, у кого є спеціальні сушарки для фруктів. Яблука, грушки, вишня, шипшина… Чим різноманітніший набір, тим багатше вийде узвар.

Інгредієнти для узвару

  • 300-400 г сушених фруктів (груші, яблука, вишня, слива, шипшина, родзинки)
  • 1,5- 2 л гарячої води
  • 3 ст.л. цукру (без гірки)
  • 1 ст.л. меду

Як приготувати узвар

Сушку попередньо промити, залити теплою водою і дати набрякнути.

У гарячу воду додати цукор і дати закипіти. Покласти сухофрукти в сироп. Коли узвар закипить, зменшити вогонь до середнього і дати покипіти близько півгодини. Потім зменшити до мінімуму і залишити на 20 хв. Додати мед і дати настоятися ще хвилин 10. Зняти з вогню, накрити кришкою і залишити ще на 5-10 хв.

узвар

Що важливо знати: узвар повинен бути досить таки концентрованим, це не компот. Тому, треба дати йому добре настоятися.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *