Вареники з капустою та грибами
Другі страви,  Овочі-гриби

Вареники з капустою та грибами

Вареники з капустою та грибами – найтрадиційніша страва на Святвечір. Конкурувати може тільки з пампушками. Ці смачні вареники є чи не на кожному Різдвяному столі. Спробуйте мій давній рецепт надійного тіста для вареників і спосіб приготування універсальної начинки з квашеною капустою та сушеними грибами.

Інгредієнти

для тіста:

  • 4 склянки пшеничного борошна – приблизно 640 гр.
  • 1,5 склянки гарячої води – приблизно 375 мл.
  • 2 ст.л. рафінованої олії
  • 1 ч.л. солі

для начинки з капусти та грибів:

  • 800 гр. квашеної капусти
  • 60 гр. сушених грибів
  • 2 середні цибулини – 300 гр.
  • 7 ст.л. олії
  • 1 ч.л. цукру
  • 3 невеликих лаврових листки
  • 4 зерна запашного перцю
  • 1 ч.л. перцю

Як приготувати вареники з капустою і грибами

Почніть із сушених грибів. Я зазвичай використовую капелюшки сушених грибів. Якщо у вас є сушені білі гриби це найкраще. 60 грам сушених грибів – це приблизно дві жмені грибів. Сушені гриби помістити в більшу ємність і залити двома склянками холодної води.

Накрийте миску, наприклад, тарілкою і залиште в сухому і прохолодному місці на 12 годин, а краще на ніч. Гриби вберуть частину води і розм’якшаться.

Воду від замочування грибів злити в невелику тарілку. Не виливайте. Вода після замочування грибів відмінно підійде для капусняку чи різдвяного борщу. Відціджені гриби наріжте тонкою соломкою, а потім ще дрібніше.

Дві великі цибулини очистіть і дрібно наріжте. На гарячу сковороду наливаємо сім столових ложок олії. Додати нарізану цибулю і смажити на середньому вогні близько 10 хвилин. В кінці можна додати нарізані гриби і обсмажити все ще дві хвилини.

Переходьте до квашеної капусти. Вам знадобиться близько 800 грам уже відцідженої квашеної капусти. Капусту один раз промийте в холодній воді і дуже добре відіжміть. Відціджену квашену капусту дрібно поріжте ножем і покладіть у велику каструлю.

Додати спеції і зелень: лавровий лист, запашний перець, перець і цукор. Також залийте половиною склянки холодної води і води від замочування грибів. Якщо ви не використовуєте воду від замочування грибів, то влийте в капусту 1,5 склянки води. В кінці додайте цибулю з грибами. Все ретельно перемішайте дерев’яною ложкою. Накриваємо каструлю кришкою і ставимо конфорку на невелику потужність. Варіть капусту близько години. Кожні 20-30 хвилин капусту ретельно перемішувати в каструлі. Через годину знімаємо кришку і смажимо фарш близько 20 хвилин. Можна все перекласти у велику сковороду або обсмажити капусту з грибами. Зайва вода випарується, а інгредієнти трохи підрум’яняться.

Ще один спосіб приготування начинки для вареників з капустою і грибами

Нашатковану капусту з зеленню і спеціями можна залити водою і варити протягом години, накрити кришкою, потім викласти у велику сковороду і обсмажити разом зі смаженою цибулею і вимоченими, подрібненими грибами близько 30 хвилин на слабкій конфорці. Після охолодження начинка буде готова до вживання.

В кінці приготування начинки можна замісити тісто для вареників.

Щоб приготувати тісто для вареників з капустою і грибами, насипте чотири склянки пшеничного борошна у велику миску. Це буде близько 64 0 грам борошна типу. Також додайте чайну ложку солі. Вам також потрібно приблизно 1,5 склянки дуже гарячої води. У гарячу воду (майже окріп) кладу дві столові ложки олії або розтопленого вершкового масла. Коли масло розтане у воді, почекайте ще близько п’яти хвилин і влийте воду в борошно разом з борошном і сіллю. Перемішую все ложкою і через деякий час починаю місити тісто руками. Тісто тепле, але не обпікає.

Також можна замісити тісто на вареники з капустою і грибами в чаші міксера з гачками для дріжджового тіста. Загорніть однорідне тісто у фольгу і поставте на кухонну плиту на 30 хвилин. Після витримки тісто не дасть усадки при розкачуванні і стане ідеально пластичним.

Приготуйте свій стіл. Посипте трохи борошна на поверхню. Поруч викласти начинку з капусти і грибів, качалку. Розділіть тісто на три частини. Накрийте дві частини злегка вологою тканиною. З третьої частини сформувати кульку, готову до скочування. Тісто буде липким… таким воно і повинно бути. Після присипання борошном воно буде фантастично розкачуватися.

Посипте трохи борошна під кульки тіста. На кульку також посипаємо борошно і трохи приплющуємо.

Тісто тонко розкачайте на столі. Вирізати кружечки. Кожен шматочок можна додатково трохи розтягнути в руках. На середину викласти начинку з капусти та грибів. На один вареник має поміститися повна чайна ложка начинки. Складіть вареники навпіл і зліпіть бортики. На кожному варенику можна додатково зробити оборки, завдяки чому ви зліпите вареники ще щільніше. Вони також виглядатимуть красивіше.

Вареники з капустою і грибами викласти поруч на дошку. Щоб вареники не пересохли під час варіння, накрийте їх злегка вологою бавовняною тканиною. Проробіть це з іншим тістом.

Помістіть кожну партію, приблизно по 12-15 штук за раз, у велику каструлю з підсоленою киплячою водою. Вода не повинна сильно кипіти. Приблизно через 2 хвилини вареники з капустою і грибами спливуть на поверхню. Вийміть вареники приблизно через 4 хвилини після того, як вони спливуть на поверхню. Таким чином варити всі партії готових вареників.

У вас вийде приблизно 80 вареників.

Вареники з капустою та грибами

З готових вареників при виловленні завжди потрібно зливати зайву воду. Їх можна відразу полити невеликою кількістю олії, щоб вони не прилипали один до одного.

На стіл подавайте з присмаженою на олії цибулею. Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *