Соління

Як квасити капусту

Квашена капуста – обов’язковий елемент багатьох українських страв, наприклад улюбленого капусняку. Тому українські сім’ї квасять зимові сорти капусти в жовтні і перші банки відкривають на початку грудня. Нижче я наводжу рецепт моєї мами, яка роками готує свою домашню капусту, яку ми всі в родині дуже любимо!

Домашня квашена капуста – багате джерело вітаміну С і готовий корисний салат на будь-який випадок в осінні та зимові дні. Просто додайте терте яблуко, цибулю, оливкову олію або олію, приправте перцем і готово!

Також читайте:  Мариновані баклажани в томатно-овочевому соусі

Для квашення капусти потрібна тільки капуста і сіль 🙂 Морква дуже рекомендована добавка. Також можна додати кмин, лавровий лист, яблуко…

Інгредієнти

  • 10 кг. тонко нашаткованої білокачанної капусти
  • 1 кг. моркви
  • 1 склянка кам’яної солі (не йодованої!!!)
  • кмин
  • декілька яблук
  • зерна духмяного та чорного перцю
  • лавровий лист

Якщо ви хочете спробувати приготувати менший об’єм, то пропорції наступні: на 1 кг капусти 20 г солі (не йодованої!!!), це неповна столова ложка, моркви 1/10 від ваги капусти. Кмин за смаком.

Як заквасити капусту?

Якщо ми шаткуємо капусту в домашніх умовах, то її потрібно попередньо помити, відкидаючи 2-3 крайніх листка. Розрізати на 4 частини і вирізати качан, далі нашаткуйте. На ринку можна придбати нашатковану свіжу капусту, готову до домашнього квашення. Так ви заощадите час і сили.

Моркву почистити і натерти на крупній тертці, додати до капусти. Помістіть овочі у велику миску, додайте сіль, кмину та 2-3 яблука (очищені, нарізані четвертинками без кісточок). Інгредієнти змішати і дуже ретельно вимісити, щоб капуста пустила сік.

Далі приготуйте банки і товкачик для картоплі. На дно вкиньте лавровий лист і чорний та духмяний перець. Капусту накладайте в банки і сильно втрамбовуйте товкачем. На сам верх покладіть половинку яблука і закрийте звичайними кришками. Протягом всього процесу квашення вся капуста повинна бути покрита соляним розсолом. Залиште в банках приблизно 2-3 см. вільного простору зверху, тому що бродіння триватиме, а газ, який накопичується, підніме сік, що може спричинити витікання з під кришки.

капуста квашена

Покладіть у підвал і через 2 місяці використовуйте для приготування салатів, рагу та супів.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *