капусняк
Перші страви

Капусняк як у бабусі

Супи у нашій сім’ї поважають всі. Донька не уявляє обіду без супу, навіть якщо ми десь подорожуємо. З капусняком у мене особлива історія, щоразу при готуванні душу гріють спогади. І для донечки цей суп певно спадково є одним з улюблених.

У серпні 2009-го ми дізнались, що скоро нас буде троє. Якихось особливо вагітних забаганок не було, лише одна єдина, після 8 тижнів жахливого токсикозу я марила капусняком. Запаси квашеної капусти з минулого року були вичерпані, нових ще не зробили. Тоді я обійшла всі доступні супермаркети і маленькі магазинчики міста, чатувала на бабусь з села, які привозять на базари свої продукти, та це було марно. Казали почекати ще хоча б місяць. Порятунок у вигляді склянки квашеної капусти, яка дивом збереглася на задвірках холодильника, принесла подруга мами. Той капусняк майже весь я з’їла сама.

Також читайте:  Шулюм - суп кочових народів

Найсмачніший капусняк у своєму житті я їла у далекому дитинстві, у селі в бабусі, готувався він у глиняній печі, томився там декілька годин, поки родина була на городі, чи поралася по господарству на подвір’ї. Бабуся вставала вдосвіта, в печі готувалося одразу декілька страв, і процес приготування з цінними порадами вдалося побачити вже підлітком, коли я також зуміла встати раненько. Основним секретом досі вважаю приготування в печі, в сучасних умовах наближено це можна повторити у мультиварці на режимі «Тушкування».

Капусняк

Щодо рецепту, він не громіздкий і не архіскладний.

Інгредієнти

Початкові продукти на 2-2,5 л готового капусняку:

  • Склянка квашеної капусти
  • одна цибулина
  • три картоплини середнього розміру
  • одна морква
  • шматок селери
  • корінь петрушки і пастернаку
  • дві столові ложки пшона
  • пів склянки мелених помідорів або одна столова ложка якісної томатної пасти
  • два телячих реберця (можна свинячих, в ідеалі шия з домашньої гуски або качки)
  • пів столової ложки солодкої паприки
  • чорний і духмяний перець
  • лавровий лист

Як приготувати капусняк

Я готую у мультиварці Панасонік. Спочатку на режимі «Смаження» на кукурудзяній олії по 2 хвилини з кожного боку обсмажую реберця, якщо у вас свинні ребра або домашя гуска чи качка, олії можна не давати. Далі додаю дрібно порізану цибулю, ще 2 хвилини помішуючи обсмажую, далі порізана кружальцями морква, знову 2 хвилини обсмажую, заливаю 1,5 л окропу з чайника, перемикаю на режим «Варка на парі», закидую селеру, петрушку, пастернак, порізану кубиками картоплю, вливаю помідори чи томатну пасту. Пшоно добре промиваю під проточною водою і також засипаю до решти продуктів. Після закипання перемикаю на режим «Тушкування» на 1 годину і йду займатися своїми справами.

За годину вірна помічниця пікає, що час вичерпаний. Тоді засипаю квашену капусту, перець, лавровий листочок і ще «Тушкування» на 40 хвилин. Солю готовий капусняк, оскільки квашена капуста є соленою. За ці 40 хвилин стримую домашніх, бо запах улюбленого супу як магнітом всіх тягне на кухню. Готовий суп посипаю кропом з морозильника.

Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *