український борщ
Перші страви

Національний борщ як культурний код українського народу

Україна славиться своєю історією, культурою, унікальністю та незламністю. Важливу роль відіграє й українська кухня, що користується широкою популярністю, а страви вважаються світовими шедеврами. Борщ – це не просто найпопулярніша страва в Україні, це символ української кухні і культурний код українського народу.

Секрети приготування борщу є у кожної родини відповідно до місцевості в якій проживають, особливостей і традицій рецептів. Ретроспективний аналіз дає можливість стверджувати, що борщ має давню історію, яка починається ще в середньовіччі. Згадки про український борщ знаходимо в пам’ятках XIV-XVII століть. Він був не просто травою для селян, але й для шляхти. Борщ готували з різних продуктів, таких як м’ясо, картопля, буряки та інші овочі. Кожен регіон мав свій власний рецепт борщ, що робить його ще більш унікальним.

Культура є потужним драйвером людського ресурсу. Науковий дискурс навколо питання дослідження доводить, борщ має важливу культурну роль, оскільки є символом спільності та єдності, що об’єднує різні регіони та етнічні групи в Україні, здійснює великий культурний вплив на українську мову та літературу. Багато віршів, пісень та історій було написано про борщ. Водночас українська мова містить багато виразів, які пов’язані з борщем. Відповідно борщ є символом української культури та традицій.

Також читайте:  Уха з хребта лосося

Розкриємо основні культурні особливості українського борщу. Одним із найважливіших аспектів є його процес приготування. Важливість борщу в українській кухні можна простежити за його ритуальним значенням. Кожна господиня має свій особливий рецепт, що передається з покоління в покоління. По всій Україні зустрічається велика кількість різноманітних рецептів борщу. Кожен рецепт безпосередньо пов’язаний з традиціями та географічними особливостями регіону. Серед варіацій приготування виокремимо такі, як наваристий м’ясний або ж рибний, приправлений салом, пісний з капустою, з квасолею, з грибами, з яблуками, з чорносливом, з сухофруктами, на буряковому квасі, на заквасці з житнього чи вівсяного борошна, білий на молоці, з помідорами тощо. Як результат, український борщ може бути варіативним за кольором та смаком. Саме таке розмаїття дозволяє зберегти традиції, національну ідентичність та культурну спадщину нашого народу. Окрім цього, процес приготування страви є можливістю комунікації, взаємодії та обміну досвідом.

Важливо підкреслити, що український борщ є складовою української кухні, яка відіграє значну роль у формуванні бренду гостинності України. Як національна страва, борщ має потужний культурний код, який стає визначальним елементом у формуванні уявлень про українську культуру. Відтак гостинність є однією з найбільших рис української культури, а борщ як традиційна страва є символом гостинності українського народу.

Також читайте:  Зимовий салат «Капрезе» з запеченим буряком і моцарелою

Борщ є основною першою стравою і символом української кухні, водночас стравою, яка увійшла до гастрономічний трендів інших країн. Ще однією особливістю є пізнаваність. Чимало людей закордоном асоціюють борщ з українською культурою. Саме тому борщ не лише є національною стравою України, але і має важливу дипломатичну місію, як символ традицій і якісної їжі, що привертає увагу до української культури. Так, борщ має потужний потенціал для позиціонування України як країни з розвиненою та колоритною культурою, історією мистецтвом і традиціями.

Ще у жовтні 2020 року Міністерство закордонних справ України подало офіційну заявку для включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. У заявці було представлено більше аніж на 700 сторінок доказів того що борщ походить з України та має широке поле вжитку по всій країні. І хоч країна-агресор рф намагались привласнити український борщ собі, як і чимало української історії і культури. Національна приналежність борщу регулярно ставала причиною для суперечок і відстоювання кулінарного спадку України. Проте, попри всі намагання рф, першого липня 2022 року на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерства культури та інформаційної політики України було внесено елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони. Український рецепт, представлений як варіант стандартної страви є нині найвідомішим. Це гастрономічна перемога України, оскільки український борщ є невід’ємною частиною життя української родини та суспільства. Попереду зовсім скоро – Перемога за незалежність і суверенність України!

Також читайте:  Борщ у духовці

Резюмуючи підкреслимо, борщ є не тільки смачною стравою, але й спадком поколінь, зберігаючи автентичні риси протягом багатьох поколінь, що має важливе значення для українського народу. Український борщ є важливим символом української культури, національної ідентичності та культурним кодом українського народу, об’єднуючи історію, традиції, мову і культуру.

  • Автор: Поплавський М. М.
  • Джерело: Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: Матеріали Х Міжнар. наук.-практ. конф. Київ: КНУКІМ, 2023. 478 с. С.19-20.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *