Вушка з грибами
Другі страви

Вушка з грибами

Вушка з грибами – традиційна страва на Святвечір, до Різдвяного борщу. Я готую їх із сушеними лісовими грибами. Мій рецепт перевірений прабабусею, бабусею, мамою, і борщ з вушками виходить дуже смачним. Це справжній смак традицій!

Інгредієнти

для тіста:

  • 2 склянки (320 гр.) пшеничного борошна
  • 170 мл. гарячої води – приблизно 2/3 склянки
  • 2 ст.л. рослинної рафінованої олії
  • 1/3 ч.л. солі

для начинки:

  • 60 гр. сушених грибів – наприклад, білих чи підберезників
  • 1 середня цибулина – до 300 гр.
  • 3 ст.л. олії
  • 1 яєчний жовток
  • 1 плоска ст. ложка панірувальних сухарів
  • 1/4 ч.л. солі
  • 1/2 ч.л. перцю

Як приготувати вушка з грибами

Заздалегідь необхідно почати з сушених грибів. 60 грам сушених грибів – це приблизно дві жмені грибів. Сушені гриби добре помити, помістити в більшу ємність і залити двома склянками холодної води.

Накрийте гриби і залиште в сухому і прохолодному місці мінімум на годину. За цей час гриби вберуть частину води і розм’якшаться. Після закінчення цього часу помістіть гриби разом з водою в невелику каструлю (або відразу замочіть в каструлі) і доведіть до кипіння. Зменшіть конфорку до мінімуму і варіть гриби 20 хвилин, бажано під кришкою.

Ви також можете залишити гриби вимочуватися напередодні ввечері та зберігати їх у прохолодному місці. Добре вимочені гриби не потрібно так довго варити. Десяти хвилин буде достатньо.

Далі переходьте до приготування тіста для вушок. У широку миску просіяти борошно – 320 грам. Додайте 1/3 плоскої чайної ложки солі та дві столові ложки рафінованої олії. Влити 170 мл гарячої води – приблизно 2/3 склянки і деякий час місити тісто. На початку, якщо тісто гаряче, його можна розмішати ложкою, а потім ще деякий час місити в чаші міксера з гачками для дріжджового тіста.

Тісто має бути м’яким, пластичним і еластичним. Загорніть кульку тіста в харчову прозору плівку і відкладіть на 30-60 хвилин (десь на столі на кухні). Тісто після витримки не дасть усадки при розкачуванні.

Тісто відпочиває, значить, настав час грибної начинки.

Воду від замочування грибів злити в невелику тарілку. Це буде приблизно чашка темнішої води (або менше, якщо вона випарувалася). Не виливайте. Вода після замочування грибів чудово підійде для борщу чи капусняку. Відціджені гриби наріжте тонкою соломкою, а потім ще дрібніше.

Велику цибулину вагою до 300 грам очистіть і дуже дрібно наріжте. На гарячу сковороду налийте три столові ложки олії. Додати нарізану цибулю і обсмажити на середньому вогні близько 10 хвилин. Після закінчення цього часу додайте дуже дрібно нарізані гриби, 1/4 чайної ложки солі та половину чайної ложки перцю та обсмажте все ще п’ять хвилин. Час від часу помішуйте дерев’яною ложкою.

Начинка для вушок майже готова. Перекласти весь вміст сковороди в миску. Після охолодження додайте один жовток сирого яйця і плоску столову ложку панірувальних сухарів. Всю начинку ретельно перемішати.

Якщо ви боїтеся, що шматочки грибів і цибулі занадто великі, можна додатково перемолоти фарш на м’ясорубці з насадкою з великими вічками.

Приготуйте свій стіл. Посипати трохи борошна. Поруч викласти грибну начинку, склянку діаметром не більше 5 см і качалку. Розділіть тісто на три частини. Накрийте дві частини злегка вологою тканиною. З третьої частини сформуйте кульку, готову до розкачування. Тісто буде злегка липким, після присипання борошном воно буде фантастично розкачуватися. Посипте трохи борошна під кульку тіста. На кульку також посипаємо борошно і трохи приплющуємо. Тісто тонко розкачайте на столі. Виріжте маленькі кружечки.

В середину кожного кружечка кладемо маленьку ложку грибно-цибульної начинки. Складіть кружечок навпіл і склейте боки. Просто з’єднайте два кінці разом, і готово.

готуємо вушка з грибами

Розкладіть вушка з грибами на дошці поруч. Щоб вуха, які очікують приготування, не засохли, накрийте їх злегка вологою бавовняною тканиною.

Помістіть кожну партію, приблизно по 35 штук за раз, у велику каструлю з підсоленою киплячою водою. Вода не повинна кипіти занадто сильно/бурхливо. Через деякий час вушка з грибами спливуть на поверхню. Вийміть вушка максимум через 2 хвилини після того, як вони спливуть на поверхню. Таким чином зварити всі партії готових вушок.

Завжди зливайте зайву воду, коли виловлюєте вушка.Також можна відразу полити їх трохи олії, щоб вони не прилипали один до одного.

Рекомендую подавати вушка до борщу чи навіть капусняку. Хай Вам смакує!

борщ з вушками



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *