Традиційні різдвяні страви з усього світу
Різне

Традиційні різдвяні страви з усього світу

Різдво – одне з найвизначніших і найулюбленіших свят у світі. У людей воно асоціюється із затишком, прикрашеною ялинкою, святковими вогнями та смачною вечерею у колі родини. У кожній країні є свої традиції святкування та приготування різдвяних страв.

Незважаючи на всі відмінності, Різдво дарує людям позитивні емоції і віру в те, що новий рік принесе тільки радість і щастя. А смачна їжа й особлива атмосфера дозволяють налаштуватися на позитивний лад.

Різдвяний пудинг (Великобританія)

Різдвяний пудинг – головний десерт на традиційній англійській різдвяній вечері у Великобританії, Ірландії та деяких інших країнах Об’єднаного Королівства. До складу пудингу входять родзинки, панірувальні сухарі, цукор, масло, спеції (гвоздика, кориця, мускатний горіх). Перед подачею на стіл десерт заливають коньяком, ромом і підпалюють. Ще одна особливість пудингу в тому, що його готують за кілька тижнів до подачі, даючи йому час дозріти.

Різдвяний пудинг

Кучюкай (Литва)

Kūčiukai – невелике литовське печиво з маком. Зазвичай його подають з коров’ячим молоком, щоб зробити структуру м’якшою, а смак – насиченішим. Печиво обов’язково є на традиційних різдвяних обідах, які в Литві називають Кучіос. У цей вечір прийнято подавати 12 страв, які в основному складаються з фруктів, овочів, грибів, риби. Але м’яса на столі немає.

кучюкай

Різдвяний короп (Чехія)

Різдвяний короп – обов’язкова страва на традиційній різдвяній вечері напередодні Різдва в Чехії. Ця традиція бере свій початок із Середньовіччя, коли луска коропа вважалася символом багатства. Коропа почали готувати на Різдво ще в XIX столітті. Зазвичай коропа подають у вигляді смажених скибочок, повністю запечених або фаршированих. Як і в Литві, на чеському святковому столі м’яса не знайти. Все частіше чехи купують двох коропів. Одного коропа варять, а другого кладуть у ванну, а потім випускають, що для риби не дуже корисно.

Різдвяний короп

Штолен (Німеччина)

Штолен – це випічка з цукатами та родзинками. Перші згадки про цей десерт датуються XIV століттям. Готується із спеціального дріжджового тіста з великою кількістю борошна та вершкового масла. Після випікання його просочують топленим маслом і посипають цукровою пудрою. Штоллен зазвичай випікають заздалегідь і зберігають від одного до трьох місяців.

Також читайте:  Вареники з капустою та грибами

штолен

Flæskesteg (Данія)

Flæskesteg – смажена свинина з хрусткою скоринкою, зазвичай подається з червоною капустою, тушкованою в качиному жирі з цукром, яблуками, цибулею, оцтом, спеціями, червоним вином. Завершується традиційна різдвяна трапеза солодкою рисовою кашею, яку подають опівночі. У страву додається один мигдальний горіх. Якщо його отримує незаміжня дівчина, то, згідно повір’я, вона вийде заміж у наступному році. Солодка знахідка обіцяє щастя всім іншим. Ті, кому дістанеться мигдаль, повинні ховати його, поки не буде з’їдена вся каша.

Flæskesteg

Смажені подорожники (Куба)

На Кубі, як і в багатьох країнах Латинської Америки, Святвечір є приводом зібратися всією родиною на святковий обід. на вечерю зазвичай подають рис, чорну квасолю, рисовий пудинг і ромовий пиріг. Найяскравіший гарнір – смажені подорожники, які чудово доповнюють смажене порося і рис. Це не звиклий для нас листок, а різновид кулінарного банану, який росте у Карибських країнах та Африці. Їх готують на розтопленому жирі і традиційно їдять з морською сіллю. Іноді для пікантності додають перець.

смажені подорожники

Панеттоне (Італія)

Традиційна різдвяна страва відрізняється в різних регіонах Італії. Десь готують сім різних рибних страв, десь подають сушену тріску та кальмарів, а в інших місцях їдять смажену барану чи птицю. Єдина страва, яка об’єднує всю країну – це святковий торт панеттоне. Готується з солодкого дріжджового тіста з додаванням цукатів, шоколадної стружки, родзинок, горіхів. У кожної жінки є свій рецепт цього десерту.

панеттоне

Торт Павлова (Нова Зеландія)

Торт Павлова на основі меренги є зіркою традиційної різдвяної трапези в Новій Зеландії (а також і в Австралії). Він був приготовлений для легендарної прима-балерини Анни Павлової і названий на її честь. Зверху десерт прикрашають полуниця, маракуйя, малина, а також збиті вершки. Існує близько семисот!!! рецептів цього м’якого і повітряного делікатесц.

Також читайте:  Прибираємо на кухні швидко і з задоволенням

торт Павлова

Парільяда (Аргентина)

Парільяда – аргентинська національна страва, яка займає центральне місце серед різдвяних страв. Його основою є яловичина, яку зазвичай готують на грилі. Цей процес виконують спеціально навчені кухарі – асадор або парільєро. Вони вміють різати і смажити різні частини туші. Іноді парільяду готують з кишками, кров’яними ковбасами та солодким хлібом. В Аргентині є популярні однойменні ресторани, які спеціалізуються на парільяді.

парільяда

Меломакарона (Греція)

Меломакарона – це солодке печиво у вигляді овальних коржів. Це важливий елемент грецької різдвяної їжі. Після запікання меломакарона рясно просочується медом і цукровим сиропом з цитрусовими, що надає страві особливої вологості. Зверху печиво посипається подрібненими волоськими горіхами. Під час зимових свят цей десерт можна знайти практично в будь-якому магазині чи пекарні.

меломакарона

Смажена індичка (США)

Традиційна американська різдвяна їжа дуже схожа на трапезу на День подяки із запеченою індичкою посеред столу. Тушку маринують близько доби і запікають у духовці від трьох до семи годин. Іноді птицю фарширують панірувальними сухарями, картоплею, овочами, зеленню, грибами. На гарнір подають картопляне пюре. Соус із журавлини відіграє не менш важливу роль, ніж сама індичка.

смажена індичка

Туррон (Іспанія)

Туррон – це та їжа, без якої важко уявити традиційну різдвяну трапезу в Іспанії. Він виготовлений з меду, мигдалю, яєчних білків і цукру. По суті, це різновид нуги. Туррон може бути твердим – з карамелізованої маси з великою кількістю горіхів. Цей вид називається дуро або Аліканте. Цей десерт також може бути м’яким завдяки додаванню вершкового масла. Такий десерт називається бландо або хіджона. Все частіше замість традиційного мигдалю в турроні можна зустріти фундук і арахіс, а також фрукти, марципан, шоколад, кокос та інші інгредієнти.

туррон

Бакаляу (Португалія)

У Португалії, як і в Ірландії та Чехії, обов’язковою різдвяною стравою на столі є риба. Але на відміну від інших країн, тут вона подається в особливому вигляді. Bacalhau – це дуже солена і в’ялена тріска. З неї готують багато страв, попередньо замочивши і кілька разів мінявши воду. На Різдво бакаляу зазвичай подають у відвареному вигляді з вареною картоплею та зеленою капустою. Страву рясно заправляють оливковою олією. Саме в такому вигляді тріску їли ще півтисячі років тому.

Також читайте:  Домашня шаурма з куркою та овочами

бакаляу

Тамале (Мексика)

Тамале – одна з найпопулярніших страв у Південній Америці, зокрема, у Мексиці. Мексиканці люблять готувати його як традиційну різдвяну страву. В основному, це булочки з кукурудзяного борошна, загорнуті в кукурудзяний лист. Всередину також часто кладуть м’ясо, овочі, сир і навіть фрукти.

тамале

Латкес (Ізраїль)

Латкеси є невід’ємною частиною святкового столу на Хануку в Ізраїлі. Це млинці з тертої картоплі, обсмаженої до золотистої скоринки у великій кількості олії. Їх зазвичай їдять зі сметаною або яблучним соусом. Перші варіанти латкесу, хоча і зроблені з сиру, були приготовані ще в Середньовіччі.

латкес

Лечон (Філіппіни)

Важко уявити філіппінське Різдво без святкової страви під назвою Lechon. Це ціле смажене молочне порося, зготоване на рожні на розпеченому вугіллі. У результаті цього тривалого процесу утворюється хрустка рум’яна скоринка зовні і ніжне м’ясо всередині. Як прянощі для страви використовують зелену цибулю, лавровий лист, чорний перець, часник, сіль, лимонник, тамаринд.

лечон

Йоулутортту (Фінляндія)

Йоулутортту – традиційне листкове тісто у формі дитячої іграшки, рожна чи зірочки. У тісто завжди додають сир Рікотта, що робить його пухким і еластичним. В якості начинки використовується варення з чорносливу. Іноді всередині є яблучний мармелад з корицею. Десерт посипається цукровою пудрою.

йоулутортту

Кутя (Україна)

Кутя – солодка каша з пшениці, ячменю, іноді рису, з додаванням меду, маку, родзинок, горіхів. Рецепти різноманітні в різних регіонах України, за складом круп та добавками. Солодкість куті залишається незмінною. На Святвечір хрещеники традиційно приносять кутю кумам на вечерю. Це називається «принести вечерю». Натомість діти отримують подарунки від хресних батьків.

кутя



1 коментар

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *