Українські гастрономічні фестивалі
Різне

Українські гастрономічні фестивалі

Одним із найкращих способів відчути різноманіття культури, поспілкуватися з її населенням, поспостерігати за стародавніми традиціями, побачити красу природи та архітектури – це відвідати тематичний фестиваль, який організовується на території, що найбільше вас цікавить. Про унікальність України сповна можна дізнатися відвідавши різноманітні гастрономічні фестивалі.

Так у м. Тернопіль щоквартально проводять фестиваль «Галицька дефіляда». Фестиваль проводиться з метою популяризації Тернопільщини, як центру галицької гастрономії та органічної їжі і передбачає зробити Тернопільщину центром гастрономічного туризму України. На фестивалі гостям пропонуються стародавні українські страви, у відповідності до відповідного періоду проведення, що готуються з використанням місцевих територіальних продуктів та без шкідливих домішок. Популярні страви галицької кухні приховують в собі життя, працю, історію та культуру наших прадідів1.

фестиваль «Галицька дефіляда»

Уперше на Закарпатті, у селі Колочаві Міжгірського району, в музеї просто неба започаткували проведення гастрономічного фестивалю ріплянки.

Ріплянка – місцева традиційна й найпоширеніша страва серед жителів с. Колочава, яку й нині готують у кожній хаті села, а також під час хрестин, весіль, поминок, храмових свят тощо. Основним інгредієнтом для цієї страви є картопля, яку у селі називають ріпа. Від цього слова і походить назва «ріплянка». Про картоплю горяни казали: «другий хліб, якого ні молотити, ні до млина, а просто до горшка». Ріплянку щодня подавали до столу, брали з собою в далеку дорогу. Страва ріплянка в кожній закарпатській сім’ї була і є символом єднання.

ріплянка

Гастрономічний фестиваль «ріплянки» супроводжується народними гуляннями і театралізованими дійствами, конкурсом на найсмачніше приготов-лену ріплянку. Кулінари готують ріплянку та додають до неї бринзу, грибочки, обмочку зі сметани чи м’яса – за власними рецептами. Завершується свято нагородженням переможця, але найголовніше ситими і задоволеними відвідувачами2.

У селі Гукливе, що розташоване у підніжжі Боржавських полонин на Закарпатті, щорічно влаштовують фестиваль чорниць «Верховинська яфина». Оскільки саме в цих місцях знаходяться найбільші в країні гірські чорничні поля. Ягоду тут поважають настільки, що навіть звели їй пам’ятник (єдиний в Україні).

Також читайте:  Зимова дієта або Як правильно харчуватися взимку

фестиваль чорниць «Верховинська яфина»

На святі можна продегустувати свіжі ягоди чорниць, а також страви з них: гомбовці, млинці, вареники, пироги, різноманітні тістечка, варення, запиваючи все це яфиновою палинкою. Всі гості, що приходять у вишиванці, отримують солодкі подарунки.

У столиці Гуцульщини м. Рахів у вересні місяці проходить щорічний найбільший Карпатський фестиваль «Гуцульська бринза». Свято приурочується поверненню вівчарів з полонини додому. Гостям пропонують зкуштувати вівчарський куліш, галушки, вареники, токан, вурду та найсмачнішу гуцульську бринзу.

фестиваль «Гуцульська бринза»

Основною стравою на святкуванні є натуральна бринза – сир з овечого молока виготовлений з використанням ферменту з натурального сичуга свійської худоби. На фестивалі пропонується величезний вибір бринзи, іншої сирної продукції та страв на їхній основі.

Рахівський фестиваль спрямований не лише на розвиток вівчарства і туризму. Він популяризує гуцульську культуру, оскільки кожне селище Гуцуль-щини, що бере участь у фестивалі, прикрашає свій павільйон в автентичному стилі – рушниками, килимами, гуцульськими стравами.

На початку вересня у місті Борщів (Тернопільська обл.) проходить гастрономічний фестиваль борщу «Борщ’їв». Борщ є витвором тисячолітнього українського кулінарного мистецтва і оточений справжнім культом. Особливість борщу – в його неповторності та кількості використо-вуємих інгредієнтів ‒ більше 25, основним з яких є буряк.

фестиваль борщу «Борщ’їв»

Ще на Запорізькій Січі переперчений борщ (так званий «мудрий борщ») використовували для випробування молодих козаків на стійкість і витримку. А містечко на Тернопільщині навіть завдячує борщу своєю назвою: за легендою, мешканці нібито втопили татарина, якому не сподобалась місцева кухня, в казані з борщем. Так місто і назвали – Борщів.

На фестивалі «Борщ’їв» близько півсотні навколишніх сіл представляють свій борщ, який за самобутніми рецептурами та технологіями готують місцеві кулінари вже не одну сотню років. Для всіх бажаючих продегустувати, готується борщ безпосередньо у великому казані на багатті. До борщу традиційно пропонують пампушки з часниковим соусом та інші страви національної кухні.

Також читайте:  Пшоняна каша-пудинг з ягодами

Кожного року на Закарпатті у місті Берегове та його околиці, до яких входить і село Мужієво, а саме на його території у жовтні місяці проводиться гастрономічний фестиваль закарпатської кухні «Золотий гуляш». На фестивалі гуляш готують на відкритому вогнищі у спеціальному казанку так, що він вбирає в себе м’який присмак диму разом з пікантними відтінками мадярської паприки та різних коренів і трав.

гуляш

Протягом дня гості свята поринають в атмосферу народних традицій, мають можливість побачити весь процес приготування та відчути смак традиційного гуляшу, а також поласувати іншими різноманітними стравами та борошняними кондитерськими виробами закарпатських кондитерів і кулінарів та продегустувати кращі вина від місцевих виноробів. А щоб публіка не втомилась без упину споживати страви та насолоджуватися напоями, зі сцени її розважають фольклорні колективи, а народні умільці показують свою майстерність1.

У серпні місяці на Львівщині на території музею-заповідника «Олеський замок» у Буському районі, проходить традиційний Міжнародний фестиваль меду «Надбужанські медобори».

фестиваль меду «Надбужанські медобори»

На виставці-продажі продуктів бджільництва гості мають змогу придбати мед, пилок, прополіс, пергу, а бджолярі ‒ різноманітний реманент для своєї пасіки. Відбувається також дегустація страв та напоїв із меду: млинців, медівників, медового квасу тощо3.

Візитною карткою не тільки Мукачево, а й всього Закарпаття є найстаріший та наймасовіший фестиваль вина в Закарпатті «Червене вино», який заснували три Василя: Гонак, Ільтьо та Ковбаско. Традиційно фестиваль відбувається на Свято Василія. У 2020 році фестивалю виповнилося 25 років.

фестиваль вина «Червене вино»

Фестиваль вина є місцем для зустрічі фахівців винної справи з любителями напою де вони можуть продегустувати нові винні напої. На святі пропонуються різні види вина: біле, червоне, рожеве, сухе, напівсухе, десертне. Серед вин найбільш популярними є Біанка, Іршаї-Олівер, Каберне-Совіньйон, Сапераві, Совіньйон Блан, Кагор, Кадарка, Біле Кюве, Вермут, Кюве Розе, Розалін, Червоний букет, Шардоне, Цвайгелт та ін. 1

Також читайте:  Страви хорватської національної кухні

Починаючи з 2000-го року, щовесни, у м. Берегово, Закарпатська обл., відбувається свято молодого вина «Біле вино». Натхненниками фестивалю є члени ордену святого Венцела, який об’єднує кращих місцевих виноробів, які всіляко популяризують винну славу Берегівщини.

фестиваль «Біле вино»

Окрім найкращих сортів вина на фестивалі представлені закарпатські сири, закуски до вина та найкращі закарпатські страви3.

Традиційно на початку травня у м. Ужгород проводиться фестиваль «Сонячний напій» на який запрошують мешканців та гостей Закарпаття з метою дегустації вина та натурального меду.

фестиваль «Сонячний напій»

У роботі фестивалю беруть участь кілька десятків виноробів краю. В старовинних королівських підвалах «Совине гніздо» можна безкоштовно продегустувати понад 50 якісних вин, купажні вина на основі європейських сортів винограду та ексклюзивні авторські купажі: «Чорного принца», «Сонце в бокалі», «Космічне», «Жужіка ти солодка». Крім того на фестивалі приділяється велика увага культурі споживання вина – в скляних келихах з атрибутикою свята.

На фестивалі «Сонячний напій» у медових павільйонах бджолярі пропонують найпопулярніші медові продукти – мед: квітковий, липовий, майський, пилок, медові соти, медовуху. Крім того, гості фестивалю мають можливість придбати борошняні кондитерські вироби, делікатесні сири: вурду, бринзу, домашній (продукти закарпатських сироварень), посмакувати шашликами, запеченою картоплею, рибою, бограчем та іншими традиційними стравами Закарпаття.

Гастрономічні фестивалі в Україні організовуються з метою ознайомлення з технологією етнічної кулінарної продукції та популяризування культури її споживання серед українців та зарубіжних гостей, щоб кулінари обмінювалися досвідом та демонстрували свої досягнення.

  • Автор: Пересічна С.М.
  • Джерело: Нематеріальна культурна спадщина як сучасний туристичний ресурс: досвід, практики, інновації: Матеріали V Міжнар. наук.-практ. конф.-фестивалю. Київ: Вид. центр КНУКІМ, 2022. 298 с. С.138-142.

  1. Новицька Д., Войтенко Д., Пирч Ю. 30 українських фестивалів, про які не знає 98% українців. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/novycka.htm.
  2. Традиційна страва «риплянка» с. Колочава Міжгірського району Закарпатської області. URL: https://uccs.org.ua/novyny/tradytsijna-strava-riplanka-s-kolochava-mizhhirskoho-rajonu-zakarpatskoi-oblasti/.
  3. На Львівщині відбувся Міжнародний фестиваль меду «Надбужанські медобори». URL: https://loda.gov.ua/news?id=38412.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *