як приготувати бограч
Перші страви,  Польова кухня

Як приготувати бограч

М’ясний гуляш – «бограч», одна з найпоширеніших і улюблених страв закарпатської народної кухні. Чому саме бограч-гуляш? Угорське слово «gulya» означає коров’яче стадо, а «gulyas» – це пастух корів. Тому «gulyas hus» або ж скорочено «gulyas» перекладається як «м’ясо по-вівчарськи». Протягом століть пастухи готували м’ясо в своїх знаменитих «bogracs», тобто казанках. Звідси і походить назва страви «bogracs gulyas» – це гуляш, зварений в казанку.

Кожен кухар готує бограч по своєму, особливому рецепту. Секрети приготування цієї знаменитої страви майстри зберігають в таємниці і діляться ними тільки з близькими людьми.

Бограч на Закарпатті, мабуть, найпопулярніша страва. Його пропонують у всіх кафе і ресторанах. Рецепт має величезну кількість варіантів, закарпатці підлаштували його під свій смак, та у кожному рецепті приготування бограча обов’язковим інгредієнтом є угорська паприка, яка надає страві пікантний смак. Загалом паприка присутня у багатьох угорських та закарпатських страв. Гуляш Бограч – пряна гаряча страва з вогню, одночасно і перше і друге.

Також читайте:  Готуємо козацький куліш

приготування бограча на природі

Приготування бограча на природі в романтичній обстановці серед гір і карпатських смерек, це дивовижний відпочинок, який поєднує приємне з корисним, але відкрию Вам секрет, що приготування бограчу можливо і вдома. Казанок з успіхом можна замінити на мультиварку. Спробуйте і Ви приготувати бограч, навіть якщо у Вас незабаром не передбачається поїздка на природу. Звичайно бограч буде не з димком, але виходить теж непогано.

Інгредієнти

Отож, продукти:

продукти на бограч

  • яловичина – лопаткова частина – 0,5 кг
  • свинина шия – 0,5 кг
  • сало – 150-200 грам
  • 3 великі цибулі
  • паприка – 3 столові ложки
  • картопля – 500-600 грам
  • перець червоний – 2 штуки
  • помідори – 5 штук
  • морква – 2 шт
  • кмин – 1 ст. ложка
  • зелень петрушки або селери до смаку
  • гострий перець – 3 колечка
  • сіль, часник, кмин за смаком

У бограчі м’яса повинно бути більше, ніж всіх інших інгредієнтів.

Як приготувати бограч

Розігріваєте казанок на вогні і вкидаєте дрібно нарізане сало, розтоплюєте його до шкварок і додаєте нарізану цибулю. Цибулю доводимо до золотистого кольору і додаємо 3 столових ложки паприки.

Будьте уважні, це дуже відповідальний етап в приготуванні бограчу. Цибуля не повинна підгоріти, а паприка повинна увібрати жир, щоб бограч мав аромат і яскравий колір. Тому треба інтенсивно перемішувати дерев’яною ложкою. Як переміщаєте, одразу додавайте порізане м’ясо на порційні шматки розміром приблизно 2 см і трошки води. Тушкуйте 20 хвилин. Далі додайте порізану моркву і картоплю, знову трохи води і тушкуйте 30 хвилин.

готуємо бограч

Після цього додавайте нарізані великими квадратами перець і помідори, товчений часник, кмин в казанок, всі інгредієнти добре перемішуєте, доливаєте трохи води в міру необхідності і доводимо до готовності. Це займе ще 15-20 хвилин. У кінці приготування солимо і додаємо зелень петрушки або селери. Зелень додасть страві свіжий смак. Бограч по-закарпатськи густа страва, її насиченість регулюйте самостійно додаванням рідини. Хочете страву ближче до супу лийте більше, якщо хочете консистенцію гуляшу – менше.

Якщо Ви полюбляєте гостру їжу, то у кінці приготування разом із зеленню або безпосередньо у тарілку додають гострий угорський соус “Ерош пішта” або інший подібний. Ми додали український “Вогняр”.

бограч

Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *