Шурпа
Перші страви

Шурпа

Шурпа – це м’ясний кавказький суп, найчастіше з овочами і жирною бараниною. Як м’ясо може використовуватися і птиця (як правило, дрібна дичина). У шурпу кладеться досить багато цибулі – приблизно в 4-5 разів більше, ніж в європейські супи (на ту ж кількість рідини) і багато свіжих овочів.

Шурпа – лінивий суп: м’ясо і овочі кидають у воду без попереднього обсмажування чи ще якихось маніпуляцій.

У шурпу кладуть 4-5 прянощів – червоний і чорний перець, кінзу, лавровий лист, зіру і кріп. Іноді використовують куркуму.

Оскільки шурпу традиційно повинна бути густою і наваристою, рідини дають мало. Звичайно, якщо ви любите супи рідші, доливайте більше води.

Також читайте:  Холодний борщ по-литовськи

Шурпу, як і інші кавказькі супи, варять на повільному вогні. Тут нам в допомогу приходить мультиварка і режим «Тушкування». М’ясо в шурпі варять спочатку 1 год., після чого в бульйон додають овочі і продовжують варити ще 30-40 хв. В шурпу йде м’ясо великим шматком з кісткою.

Інгредієнти

Отож, продукти на 2,5 л готового супу:

продукти на 2,5 л готового супу

  • Баранина на кістці 0,5 кг.
  • Цибуля 2 дуже великі цибулини. Одна – звичайна жовта, друга – біла, салатна, ніжна.
  • Картопля 4-5 невеликих.
  • Помідори 3-4 шт. Помідори потрібні соковиті, але міцні, що не розповзуться при варінні.
  • Солодкий перець – 2 великих, красивіше, якщо різнокольорових.
  • Морква 1-2 шт.
  • Базилік зелений і фіолетовий
  • Перець чилі невеликий шматок
  • Часник – 4-5 зубчиків.
  • Спеції (зіра, коріандр, гострий червоний перець, запашний перець, сушена петрушка, куркума і ін.)
  • Сіль, лавровий лист.

Як приготувати шурпу

М’ясо ріжемо невеликими шматками (щоб було зручно їсти), реберця поділяємо по одному. У жовтій цибулині ножем робимо кілька проколів, куди вкладаємо горошини запашного перцю. Заливаємо м’ясо питною водою, доводимо до кипіння на режимі «Варка на пару», або аналогічному, який передбачає кипіння. Ретельно знімаємо піну. Опускаємо в чашу мультиварки цибулину, крупно порізану моркву, лавровий лист, перець чилі, спеції. Перемикаємо на режим «Тушкування» на 1,5 години. Через годину вкидаємо чашу невелику картоплю, розрізану навпіл.

Далі помідори обшпарюємо окропом, знімаємо шкірку, розрізаємо кожен навпіл. Солодкий перець ріжемо досить крупно, салатну цибулину нарізаємо найтоншими півкільцями, базилік і кріп ріжемо, розтираємо часник.

через 10 хвилин після картоплі у чашу відправляємо солодкий перець, ще хвилин через 5 – помідори і зелень. Солимо, додаємо часник і салатний цибулю, вимикаємо мультиварку і дамо шурпі настоятися хвилин 15.

При подачі у кожну тарілку має потрапити шматок м’яса і шматок кожного овоча.

Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *