Узбецький плов по-ферганськи
Другі страви

Узбецький плов по-ферганськи

Плов по-ферганськи (або чайханський плов) – традиційна узбецька страва. Згідно з традицією, щочетверга чоловіки збираються в чайхані «на ош» (у перекладі плов). Не всі заклади харчування зберігають цей звичай, але найстаріші чайхани досі влаштовують день «ош», та й сама страва користується великою любов’ю в Узбекистані.

Ферганський плов не містить жодних солодких добавок, жодних родзинок – тільки часник і гострий перець, рідше барбарис. Морква найчастіше використовується жовта – вона менш солодка. Усі складові обсмажуються у великій кількості олії, і сам плов отримує через це характерний коричневий колір. Такий різновид плову ще називається ковурма плов або смажений плов. Це, мабуть, найважчий для освоєння з усіх видів плову, але й канонічний – таким більшість гурманів звикли куштувати узбецький плов.

Також читайте:  Східні солодощі: пахлава

Інгредієнти

  • яловичина – 600 гр.
  • рис для плову «Девзіра» – 600 гр.
  • морква – 600 гр.
  • айва – 1 шт.
  • рафінована соняшникова олія – 150-200 мл.
  • цибуля ріпчаста – 3 середні головки
  • часник – 3 головки
  • перець чилі – 2 шт.
  • барбарис – 1 ст.л.
  • зіра – 1 ч.л.
  • сіль, чорний перець – за смаком

Як приготувати плов по-ферганськи

Нарізаємо невеликими шматками м’ясо. Промиваємо добре рис і заливаємо його гарячою (60-70 градусів) водою на 2-2,5 години, періодично змінюючи воду під час остигання. Моркву ріжемо соломкою чи брусочками.

У розігрітий казан наливаємо соняшникову рафіновану олію. Олія повинна шипіти при вкиданні м’яса. М’ясо смажити до утворення золотистої скоринки. Виймаємо м’ясо і додаємо нарізану півкільцями цибулю. Цибуля також смажиться до золотистого кольору.

До цибулі знов додаємо м’ясо і обсмажуємо ще 5 хвилин. Слідом відправляємо у казан моркву, барбарис, часник, перець чилі та айву, накриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь і тушимо, поки морква стане м’якою (приблизно 10 хв. або і більше). Додаємо гарячу воду, солимо, перчимо, додаємо зіру. З водою дуже важливо не помилитись – краще її не долити, ніж перелити. На зазначений об’єм продуктів це буде орієнтовно 600-700 мл. води.

Готуємо все це 50 хв. на слабкому вогні, потім виймаємо з казану айву, часник та перець чилі. Всипаємо рис і доливаємо гарячу воду, щоб вона покрила рис на кілька міліметрів. Рис не перемішуємо, а просто розрівнюємо. Коли рис став досить м’яким, а вода випарувалася, збираємо плов гіркою, акуратно щоб не перемішати моркву з рисом, укладаємо зверху часник, перці, айву, накриваємо щільною кришкою, зменшуємо вогонь на мінімум і чекаємо ще хвилин 20-25, після чого плов можна подавати до столу.

плов

Хай Вам смакує!

P.S. Ще один рецепт приготування узбецького плову у мультиварці від «Янусиної кухні» тут: https://yanusia.com/2019/04/plov-u-multyvartsi/.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *