шкідливі продукти
Різне

ТОП-10 найшкідливіших продуктів у супермаркетах

У сучасному світі щораз більше людей звертають увагу на своє здоров’я і харчування. У зв’язку із цим важливо знати про те, які продукти є корисними, а які можуть потенційно завдати шкоди нашому організму. Супермаркети, де ми зазвичай купуємо продукти, можуть бути справжньою пасткою для здоров’я, оскільки багато продуктів, що продаються там, містять шкідливі речовини. У цій статті ми розглянемо ТОП-10 найшкідливіших продуктів, які можна знайти у наших супермаркетах.

1. Чіпси, сухарики, снеки: рай у роті й основні продукти «джанк-фуду»

Ці продукти викликають доволі сильну залежність. Перший укус чіпсів чи сухариків відкриває двері до нових пачок – і вже з цієї причини їх слід вважати небезпечним продуктом. 100 грамів чіпсів (близько 60 штук) містять близько 40 грамів жиру і понад 500 кілокалорій. Для порівняння: 100 г жирного жовтого сиру, продукту, багатого на цінний білок і кальцій, містить 300 кілокалорій. Дослідження показують, що зв’язок між споживанням чіпсів і збільшенням ваги сильніший, ніж для інших продуктів, і надмірна вага – не єдиний неприємний наслідок вживання смажених картопляних скибочок. Часте вживання чіпсів може сприяти розвитку діабету, шлункових і серцевих захворювань, а також раку.

Чіпси

2. Печиво, тістечка та торти

Як і у випадку з чіпсами, від них важко відірватися, тому легко переборщити. Тим більше, що вони зазвичай дарують казкові смакові відчуття, а завдяки вмісту цукру підвищують рівень серотоніну в мозку, викликаючи відчуття блаженства. На жаль, якщо занадто часто піддаватися спокусі печива – навіть «дієтичного» – це може мати неприємні наслідки для здоров’я. Насамперед, пов’язані з надмірним споживанням цукру. Навіть якщо солодкі ласощі не містять сахарози, вони напевно просочені глюкозно-фруктозним сиропом, тобто простими вуглеводами, які швидко підвищують рівень цукру в крові. Часті та швидкі коливання рівня глюкози в організмі можуть призвести до діабету та низки інших хронічних захворювань. Через вміст транс-ізомерів печиво також підвищує рівень холестерину в організмі та сприяє розвитку серцево-судинних захворювань

Також читайте:  Традиційні різдвяні страви з усього світу

солодощі

3. Желейні цукерки, пастила, «чупа-чупси», шоколадні батончики

Ці продукти також містять величезну кількість цукру, який підвищує ризик ожиріння, діабету, карієсу й інших захворювань. Крім того, вони часто містять штучні барвники, ароматизатори та консерванти, які можуть бути шкідливими для здоров’я. Шоколадні батончики – це смачна, але калорійна закуска. Вони містять багато цукру, жиру та калорій. Шоколадні батончики можуть призвести до ожиріння, діабету та інших проблем зі здоров’ям.

Желейні цукерки

4. Солодкі газовані напої (включаючи готовий чай і кавові напої у пляшках)

Це ще один шкідливий тип продуктів, який містить багато цукру або підсолоджувачів, карбонатів і штучних добавок, таких як консерванти, барвники, ароматизатори. Неконтрольоване вживання солодких газованих напоїв може призвести до збільшення ваги та викликати різні проблеми зі здоров’ям, включаючи серцево-судинні захворювання, діабет та ін.

Також читайте:  Культура здорового харчування в новітніх концепціях

Солодкі газовані напої

5. Ковбасні вироби

Багато ковбасних виробів містять велику кількість жирів, солі та хімічних добавок. Їх регулярне споживання може призвести до підвищення ризику розвитку серцевих захворювань та інших проблем зі здоров’ям. Сосиски та ковбаси – ці м’ясні продукти, які часто містять трансжири. Трансжири можуть підвищити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту та інших проблем зі здоров’ям.

сосиски, сардельки

6. Жирне м’ясо

Жирне м’ясо, наприклад, свинина та баранина, містить багато насичених жирів. Насичені жири можуть підвищити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту та інших проблем зі здоров’ям.

свинина

7. Соуси, бульйонні кубики та готові супи

Багато продуктів, таких як бульйонні кубики, соуси, кетчуп, майонез, а також готові супи, містять численні шкідливі консерванти та добавки. Вони можуть бути причиною різних алергічних реакцій, розладів шлунку та інших проблем зі здоров’ям.

Соуси

8. Готові сніданки

Багато готових сніданків, таких як кукурудзяні пластівці та сухі сніданкові каші, містять велику кількість цукру та штучних добавок. Вони можуть призвести до збільшення ваги та різних проблем зі здоров’ям.

Також читайте:  ТОП-7 продуктів для очищення організму

Готові сніданки

9. Крабові палички

Крабові палички не дуже калорійні, містять від 80 до 130 ккал на 100 грамів. Проте в них майже немає корисних елементів, зате багато вуглеводів, консервантів і підсилювачів смаку. І абсолютно зовсім немає крабового м’яса 🙂

Крабові палички

10. Маргарин та рафіновані олії

Виробники рослинних жирів переконують нас, що маргарин – на відміну від вершкового масла – це саме здоров’я. Однак наукові дослідження доводять, що маргарин шкідливий. Вони показують, що транс-ізомери, які містяться в цьому жирі, сприяють розвитку судинних захворювань. Деякі рослинні олії також можуть бути небезпечними для нашого здоров’я. Більшість з них містять надлишок омега-6 кислот по відношенню до омега-3 (виняток становить лляна олія). Занадто велика кількість перших у нашому раціоні збільшує ризик розвитку раку. Особливо небезпечно піддавати деякі рослинні олії (наприклад, соняшникову) термічній обробці, що призводить до утворення канцерогенних сполук.

Маргарин

Загалом, важливо розуміти, що шкідливі продукти можуть бути причиною різних проблем зі здоров’ям. Для збереження свого здоров’я і довголіття варто обмежувати споживання цих продуктів та вибирати більш здорові альтернативи. Не забувайте читати склад продуктів перед покупкою та приділяти увагу якості харчування. А ще краще обирати свіжі, необроблені продукти, такі як фрукти, овочі, цільнозернові та нежирне м’ясо.

Будьте здорові!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *