Інноваційні технології приготування страв
Різне

Інноваційні технології приготування страв

За останні роки зростає попит на страви з нетрадиційної сировини та з використання інноваційних технологій, таких як молекулярна кухня, ф’южн, відомий спосіб обробки харчових продуктів в усьому світі WOK, з яскраво вираженими присмаками спеціями та травами, найрізноманітнішими компонентами.

На сьогодні у світі не існує єдиної класифікації інноваційних технологій, саме тому в різних країнах виготовляються дані страви з однаковими найменуваннями, за різною технологією, і, навпаки, найменування відрізняються, а технологія ідентична.

Завдяки співпраці кулінарів з професіоналами з області інженерії, фізики і хімії розвинулась молекулярна кухня. Головне в стравах молекулярної кухні – їх неповторний смак, який низкою хитрих маніпуляцій добувають з початкового продукту. Тобто, спочатку страви готуються зі звичайних інгредієнтів і звичним способом. Потім поміщають їх в інше середовище. По цій технології їжа готується практично в лабораторних умовах з використанням рідкого азоту, інертних газів і вакууму. В результату отримуємо нові продукти – суп у вигляді суфле, мусс із м’яса, зелень консистенції збитих вершків.

Також читайте:  Які страви та напої подають у казино?

Апельсинове спагеті

Апельсинове спагеті

 
Найпопулярніша технологія серед кухарів, які створюють шедеври це ф’южн – поєднання елементів різних кулінарних традицій. Продукти повинні поєднуватися не тільки за смаком, але й по своїй структурі і доповнювати один одного.

Також читайте:  Кулінарні традиції народів Африки

Поєднання копченого лосося, загорнутого в рисовий папір, з авокадо, огірком та крабовими паличками

Поєднання копченого лосося, загорнутого в рисовий папір, з авокадо, огірком та крабовими паличками

 
Успіх ресторанів із ф’южн стравами залежить від кількох факторів, серед яких:

  • культурна розмаїття клієнтів;
  • їхній досвід та шаблони подорожування;
  • їхня кулінарна витонченість та відкритість до нових кулінарних вражень.

До найбільш помітного посилення технічного аспекту в кулінарії привів розвиток сучасних 3D-технологій. Вони все більше адаптуються у виробництво продуктів харчування. Як мікрохвильова піч чи кухонний комбайн, 3D-принтер для харчових продуктів стане з часом зручним кухонним девайсом.

3D-друкована інтерпретація квітки маракуї, приправлена самим фруктом

3D-друкована інтерпретація квітки маракуї, приправлена самим фруктом

 
Інноваційна кухня – це не тільки новітні рецепти і технології, а й унікальні місцеві продукти, сорти овочів і фруктів, способи зберігання і традиційне начиння, незабутній інтер’єр, нетрадиційні поєднання стилів.

  • Автор: Базів О.М.
  • Джерело: Інноваційний розвиток готельно-ресторанного господарства та харчових виробництв: Матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. Прага: Oktan Print, 2021. 378 с. С.143-144.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *