Як прибрати кухню
Різне

Прибираємо на кухні швидко і з задоволенням

Настає найгарячіший тиждень для галицьких господинь, оскільки потрібно встигнути і на закупи, і наготувати, і прибрати. Для більшості господинь генеральне прибирання на кухні – справжній кошмар. Потрібно відчистити різні поверхні, плиту і духовку, приділити увагу сантехніці і посуді… Завдання ускладнюється ще й тим, що доведеться боротися не тільки з пилом, а й з жиром, видаляти який непросто.

Яке буває прибирання на кухні

Наведення порядку – поняття широке. За ним ховаються миття посуду, розкладання речей по своїх місцях, генеральне прибирання. Відмінності між цими процедурами полягають в обсязі роботи і частоті проведення.

Генеральне прибирання кухні більш ретельне. Воно має на увазі чистку буквально всього, що є у приміщенні. Проводити його потрібно по мірі необхідності, приблизно раз у 2 місяці.

Рядове прибирання виконується щодня або навіть кілька разів упродовж дня. Головне його призначення – підтримка результату, але навіть так процедура займає від години часу.

Також читайте:  Знайомство на кухні

Як полегшити прибирання на кухні

У цій справі головне – почати, а далі вже, бачачи результат виконаної роботи, не захочеться зупинятися до тих пір, поки в приміщенні не запанує порядок. Полегшити господиням життя допоможуть наступні поради з прибирання кухні.

Зонування простору

Щоб спростити завдання, треба відразу умовно розділити кухню на кілька областей і поступово, переходячи від однієї до іншої, наводити чистоту:

  1. холодильник;
  2. шафи;
  3. раковина;
  4. плита;
  5. кухонні поверхні.

Крім «стандартної п’ятірки» варто також приділити увагу вікну, дверям, світильникам, витяжці, підлозі. Все це потрібно відмити і відчистити, а ось як надовго цей процес затягнеться, залежить від занедбаності Вашої кухні.

Рандомне прибирання, звичайно, теж дасть результат, але є ймовірність, що щось забудеться.

Використання підручних засобів

Думаєте, що відчистити кухню можна тільки професійними складами? Ви не повірите, але навіть підручні засоби здатні забезпечити крутий результат.

Які використовувати підручні засоби?

Сода – універсальний засіб для чищення, який діє за принципом делікатного абразиву. Нею можна ефективно відмити духовку (в суміші з рідиною для посуду), раковину. Вона добре видаляє наліт, жир, діє як антибактеріальний засіб, перешкоджає виникненню неприємного запаху. А ще содою можна засипати пригоріле деко або сковорідку, налити воду і прокип’ятити – залишки їжі легко відійдуть.

Оцет. У поєднанні з содою ним можна видалити засмічення в зливі. Просто потрібно насипати порошок і залити кислотою. Також оцет допоможе попередити кальцинування на змішувачі – на ніч слід закріпити поліетиленовий мішечок з невеликою кількістю рідини на отворі для потоку води. Вранці залишиться лише видалити м’який наліт. Однак цей метод не підходить для мідних, кольорових, патинованих кранів.

Оцет допоможе очистити і плиту. Потрібно розвести його водою і нанести на поверхню, а хвилин через 5 видалити бруд. Також можна почистити решітки, змішавши оцет з водою (1:1) і замочивши їх на деякий час.

Порошок гірчиці. Це ефективний засіб, яким можна мити посуд. Ідеальний варіант для алергіків або людей, які дбають про екологію.

Меламінові губки. Для полегшення прибирання мийте ними щодня газову поверхню, протирайте фартух та духовку всередині. Я купувала такі губки на AliExpress. Але врахуйте, що меламін токсичний і ним не можна мити посуд і будь-що, до чого безпосередньо торкається їжа.

Щоб прибирання не було найбільшим жахіттям, робіть це регулярно, користуючись методом «замітаю сліди», тобто якщо у Вас щось вилилось чи розсипалось, набризгав жир – прибирайте одразу. Бо засохша рідина чи застарілий жир видаляються у рази важче, ніж свіжі.

А поки ви займаєтесь прибиранням, можете включити малим дітям мультик про чистоту з мультика «Маша та Ведмідь» (до речі, на Ютубі є гарний переклад українською) або «На кухні з Машею». А старші нехай самі допоможуть у наведенні чистоти.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *