Італійський салат
Салати

Італійський салат: максимум користі та смаку – мінімум зусиль

В Італії салат – це ароматний гарнір на вечерю й ідеальний спосіб завершити ситну трапезу. Велика порція салату – це простий спосіб включити в їжу більше овочів, але будьмо відвертими, якщо Ви не пограєте з інгредієнтами, салати можуть стати нудними. Справжні італійські салати – не нудні!

Інгредієнти

Ось інгредієнти, які найчастіше використовуються італійському салаті. Ви можете адаптувати рецепт, виходячи з того, що є у вас на кухні.

  • Зелень. Багато зелені! Почнемо з салату. Я найчастіше беру зелений салат в качанах, назви бувають різні – у мене тут він називається бразильський, різновид латуку, соковитий, але ніколи не гірчить і не має сильно вираженого смаку. Але салатів буває величезна кількість, вибирайте свій улюблений. Можна використовувати від одного до двох, трьох видів. Наприклад, один зелений, другий червоний (тільки краще що б все таки не гірчить).
    Так само можна додавати петрушку, руколу і будь-яку іншу зелень. Залежно від кількості видів, менше або більше кожного. Вся ця зелень повинна представляти як мінімум половину обсягу салату.

  • Свіжі овочі. У моєму салаті найчастіше присутні: морквина, цукіні, огірок, солодкий перець, помідори. Салат прекрасно переживе пропажу будь-якого з цих інгредієнтів. На одну порцію потрібно приблизно пів-морквини (або одна маленька), третина огірка і цукіні, перець-помідори – приблизно як інших овочів.
  • Сир Пармезан. Я рекомендую використовувати подрібнений сир Пармезан, а не тертий, для максимального смаку.

Це основні інгредієнти. На цьому можна закінчити і перейти до заправки, а можна продовжити. Закінчую я зазвичай, якщо салат йде як гарнір або додаткова страва. Якщо ж це основна страва, то продовжимо:

  • Рибно-м’ясна добавка. У цій ролі зазвичай виступає консервований тунець. Маленька баночка на 80 г на одну або навіть на дві порції. Натуральний або в олії. В Італії іноді кладуть шматочки прошутто котто, по суті шинки. Тільки ці шматочки не кубиками, а тоненькими скибочками, зверху, для краси і буквально парочку.
  • Оливки. На любителя. Любите-додайте декілька штук.
  • Нут або квасоля як додаткове джерело білку.
  • Свіжоприготовані сухарики

Заправка:

  • Оливкова олія: використовуйте оливкову олію першого віджиму для найкращого смаку. Олії має бути в 2 рази більше за сумарну кількість інших інгредієнтів.
  • Оцет: Я люблю використовувати червоний винний оцет, оскільки він надає цій італійській заправці справжній колір. Як варіант замініть чайною ложечкою лимонного соку.
  • Сушені трави: сушений базилік, петрушка та орегано надають особливого смаку.
  • Часник
  • Сіль і перець: Завжди соліть і перчіть заправку для салату за смаком.
  • Зернова гірчиця і трохи меду за бажанням.

Як приготувати італійський салат

Найперше готується заправка. Щоб зробити заправку, збийте всі інгредієнти для заправки виделкою до однорідної консистенції. Далі всі інгредієнти салату, крім пармезану, додайте у велику миску. Злегка перемішайте, струшуючи миску.

Полийте заправкою салат, потроху продовжуйте додавати заправку, поки її не буде достатньо на ваш смак. Додайте в салат пармезан і одразу подавайте до столу.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *