Банош
Другі страви,  Польова кухня

Банош або бануш – душа гуцульської кухні

Якщо ви хоч один раз були на Закарпатті, то обов’язково куштували або хоча б бачили у меню кафе чи ресторану банош. За своєю суттю це дуже проста страва. Кукурудзяна крупа варена на вершках чи сметані, на готову кашу зверху додають бринзу і шкварки і не перемішують, замість шкварок може бути смажене м’ясо, або білі гриби.

За легендою, одна гуцулка чекала повернення чоловіка з гір в сильну грозу і дуже хвилювалася, причому так хвилювалася, що забула набрати з струмка чистої води на вечерю, а коли згадала – чистий струмок перетворився на брудний потік, треба було рятувати ситуацію і вона зварила крупу на вершках. Каша вийшла шалено смачною і дуже сподобалася чоловікові, якого, до речі, звали Банош.

Також читайте:  Пиріг з сиром та штрейзелем

Інгредієнти

Отож, продукти:

продукти на банош

  • 1,5 літри сметани або вершків (18% цілком достатньо), для зменшення жирності і калорійності готової страви частину сметани можна замінити водою
  • 0,5 літри кукурудзяної крупи тонкого помелу
  • 30 г вершкового масла
  • сіль
  • шпондер
  • цибуля
  • бринза

Як приготувати банош

За правилами готується банош на відкритому вогні, звичайно можна і вдома на плиті. Спочатку нарізаємо шпондер, викладаємо його на розігріту сковороду. Як підсмажиться, додаємо цибулю. Солимо і перчимо. Соліть не сильно, бо бринза солона.

приготування баноша

готуємо банош

Далі сметану або вершки виливаємо в каструлю і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, додаємо шматок масла. Всипаємо крупу тонкою цівкою, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою за годинниковою стрілкою (вважається, що металева ложка погіршує смак).

готуємо банош

На повільному вогні, періодично помішуючи, варимо до загустіння. Це займе приблизно 20 хвилин. Готовий банош повинен бути по густоті як манна каша.

На тарілку викладаємо банош, зверху шпондер з цибулею. Посипаємо розкришеною бринзою за смаком, але смачніше, якщо посипати рясно)))



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *