люля-кебаб з баранини
Польова кухня

Люля-кебаб з баранини на мангалі

Люля-кебаб – це традиційна м’ясна страва Середньої Азії, Кавказу та Балкан. Готується на шампурах, смажиться на вугіллі, а тому є прямим конкурентом традиційному шашлику. Деякі гурмани ставлять люля-кебаб навіть вище шашлика, тим самим віддаючи данину його ніжності, соковитості і багатству смаку. З цим цілком можна погодитися, особливо якщо згадати, що люля-кебаб готується з рубленого м’яса (фаршу) і містить цілий букет ароматних східних спецій.

Судячи з відгуків знайомих, приготувати самостійно люля-кебаб виходить це далеко не у всіх. Однак люля-кебаб готується досить просто за умови, що Ви знаєте кілька особливостей, на які слід звернути увагу. У даній статті я розповім, як приготувати люля-кебаб з баранини на мангалі, і розкрию відомі мені секрети приготування цієї смачної східної страви. А якщо Ви повторите все в точності за рецептом, то Ваші люля ніколи не зваляться з шампурів на вугілля.

Також читайте:  Шулюм - суп кочових народів

Інгредієнти

Для приготування Вам знадобляться:

  • баранина – 2 кг.
  • курдюк – 300 гр.
  • цибуля – 2 шт.
  • сіль – 2 ст.л.
  • чорний мелений перець – 1 ст.л.
  • зіра – 2 ч.л.
  • коріандр – 2 ст.л.
  • кінза – 1 пучок

Як приготувати люля-кебаб з баранини на мангалі

Баранину потрібно порізати на невеликі шматочки (за відсутності можна використати й інше м’ясо, але люля-кебаб найкраще смакує саме з баранини).

гіймякешПозбавляємо м’ясо від усіх плівок і жилок, щоб люля вийшли якомога ніжніші. В ідеалі м’ясо треба нарубати спеціальними топірцями (гіймякеш), однак можна використати і звичайну м’ясорубку. Перетворюємо м’ясо на фарш.

Далі нарізаємо дрібними кубиками курдючний жир. Зазначу, що курдюк, перед тим як нарізати, попередньо можна трохи підморозити, щоб з ним було зручніше працювати. Перекладіть курдюк до фаршу.

Цибулю слід дрібно нарізати ножем. Не рекомендую використовувати для подрібнення цибулі м’ясорубку, інакше вона пустить багато соку, фарш стане вологим і буде звалюватися з шампурів при обсмажуванні. Цибулю теж додаємо до фаршу.

дрібно нарізати цибулю

Далі переходимо до суміші спецій. До неї входять: 2 ст.л. солі, 1 ст.л. чорного перцю, 2 ч.л. зіри, 2 ст.л. коріандру. Спеції найкраще розтовкти у ступці. Останнє, що нам залишається зробити, – це дрібно нарізати кінзу. Кінзу та подрібнені спеції теж відправляємо до фаршу.

готуємо фарш

Тепер пора замісити фарш. Зверніть увагу на цей важливий момент. Вимішувати фарш потрібно не менше 15 хвилин, щоб він перетворився на пастоподібну консистенцію з яскраво вираженими білковими нитками. Після цього ємність з фаршем слід закрити фольгою або харчовою плівкою та помістити на 2 години у холодильник.

замішуємо фарш

Через 2 години розводимо вогонь на мангалі і насаджуємо люля на шампури. Для приготування найкраще використовувати широкі шампури – тоді фарш буде добре на них сидіти і не звалиться. Вам потрібно сформувати подовгасту котлетку вагою 120-150 грам, проткнути її шампуром, а потім рівномірно розподілити фарш і сформувати люля.

На приготування люля потрібно від 10 до 15 хвилин (у залежності від жару вугілля). Спочатку дайте їм схопитися з одного боку, щоб утворилася скоринка, потім переверніть і повторіть цю ж процедуру з іншого боку. Опісля обертайте та обсмажуйте з усіх сторін, щоб м’ясо рівномірно пропеклося всередині.

люля-кебаб з баранини

Сервіруємо люля з лавашем, овочами і подаємо до столу. Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *