пажитник
Різне

Використання пажитника у кулінарії

Кожна порядна господиня має у запасі багато спецій, які роблять її страви унікальними. Пажитник не є дуже популярною спецією в українських господинь, і дарма. Спробуйте, і ця спеція точно оселиться на Вашій полиці.

Придбати якісний очищений пажитник можна в Інтернет-магазині Делюкс: https://deluxe.com.ua/catalog/spetsii/fenugrek.html, там же ж можна замовити й інші прянощі.

Пажитник (інші назви – фенугрек, шамбала, гуньба, хельба) – це однорічна рослина, що походить з Азії та Середземномор’я, з їстівними насінням і листям. У рослини є невелика листова зелень, яку можна використовувати в свіжому або сушеному вигляді, і стручки, що містять невеликі золотисті насінини квадратної форми, які використовуються як спеція або в лікувальних цілях. Пажитник має виразний аромат кленового сиропу та витончену гіркоту.

Також читайте:  Розвантажувальні дні: необхідність після переїдання на свята

рослина пажитника

Який смак у пажитника?

Насіння пажитника є однією з основних спецій, що використовуються в індійській кулінарії, із солодкуватим, горіховим присмаком, що нагадує кленовий сироп і палений цукор. Він може бути неймовірно гірким, якщо його вживати в сирому вигляді, але якщо його приготувати та поєднати з ароматичними речовинами та спеціями, він змінюється та надає глибину смаку стравам.

Також читайте:  Інноваційні технології приготування страв

Як використовувати пажитник

Пажитник використовується як трава і як спеція в індійській, північноафриканській та близькосхідній кухні. Свіжі та сушені листя пажитника можна використовувати для приготування таких соусів, курки каррі, овочевих страв та супів. Насінням також можна посипати йогурт, варені овочі або соуси. Свіже листя додають у салати.

Насіння пажитника можна використовувати цілим або подрібненим, також воно міститься у таких сумішах прянощів, як гарам масала, панч форан (індійські п’ять спецій). Використовуючи насіння пажитника, підсмажте їх на середньому вогні, щоб зменшити гіркий смак, і спробуйте поєднувати з іншими спеціями, такими як коріандр, кмин та паприка. Вичавка лимонного соку в кінці приготування також може допомогти урівноважити гіркоту.

Також читайте:  Домашня шаурма з куркою та овочами

насіння пажитника

Цілі насінини пажитника також можна злегка подрібнити і використовувати для приготування трав’яного чаю, наповненого користю для здоров’я. Вживання чаю з пажитника покращує стан травлення, регулює рівень цукру в крові та захищає здоров’я серця.

Зберігайте цілий та мелений пажитник у герметичній тарі, у прохолодному, сухому та захищеному від світла місці до шести місяців. Свіже листя пажитника має короткий термін зберігання, і його слід одразу ж використовувати.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *