Куліш козацький
Польова кухня

Готуємо козацький куліш

Візитною карткою польової кухні є простота приготування і ситність страв. І куліш – не виняток. Обов’язкових інгредієнтів всього 2: крупа і сало. Решту продуктів – на вибір.

Ця козацька польова каша дісталася нам у спадок від запорізьких козаків, які в наслідку розформування рушили хто на захід за Дунай, хто на схід на Дон і Кубань, а хто осів в Україні, заснувавши вільні слободи, які згодом і дали назву цим місцям – Слобожанщина. А козацькі кулінарні традиції прижилися, полюбилися і дбайливо зберігаються в багатьох українських сім’ях. Куліш часто готують на різноманітних фестивалях, і його, мабуть, готові попробувати навіть люті противники каш.

Також читайте:  Кукурудза на мангалі

Куліш – це Вам не просто якась каша, а ціла філософія, ритуал, якщо хочете. На плиті його ніхто не варить, ну, хіба тільки затяті фанати. Його готують на вогні в хорошій компанії однодумців і друзів – сито, весело і крупинка душі кожного віддана в загальний котел, не має значення: хтось почистив цибулину, інший помив пшоно або зібрав дрова для розпалювання вогню.

Також читайте:  Як приготувати бограч

Інгредієнти

Отож, продукти на 6 порцій:

продукти на куліш

  • 150 г. свинячого шпондера (сало з м’ясними прожилками)
  • 2 склянки пшона
  • 6 середніх картоплин
  • 2 середні цибулини
  • 2 середні морквини
  • петрушка
  • сіль, чорний перець
  • 2 л. води

Як приготувати куліш

Для початку пшоно потрібно ретельно промити в холодній воді, а потім – кілька разів в гарячій. Вода повинна бути чистою і прозорою.

Доводимо воду до кипіння. Картоплю і моркву очищаємо і нарізаємо картоплю середніми кубиками, моркву кружками. Додаємо овочі в каструлю і варимо близько 30 хвилин. Опісля всипаємо пшоно. Ще раз доводимо воду до кипіння і варимо 20 хвилин на середньому вогні.

готуємо куліш

Тим часом нарізаємо шпондер кубиками або соломкою. Цибулю – кубиками.

На сковороді злегка витопимо, помішуючи, шпондері додавши цибулю, готуємо все до золотистого кольору, близько 15 хвилин.

готуємо куліш

Коли пшоно буде готове, додаємо цибулю з шпондером в каструлю і готуємо ще хвилин 5.

Вирівнюємо куліш за смаком на сіль і перець. Уже в тарілку можна додати дрібно нарізану петрушку.

Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *