Кава зі спеціями
Напої

Кава зі спеціями

Коли ми говоримо про каву з прянощами, найперше спадає на думку капучино, посипане зверху корицею. Не дивно, адже це найпопулярніший кавовий напій та найпопулярніша спеція солодкої групи, інакше й бути не могло. Однак, окрім кориці, є ще багато інших не надто екзотичних, зате дуже цікавих варіантів.

Спочатку вважалося, що до кави підходять чотири спеції: кориця, імбир, мускатний горіх, кардамон. Вони і зараз входять до складу як класичної суміші для кави у пропорціях 5:5:1:1, так і до багатьох інших сумішей. Перевага такого поєднання у тому, що окрім глибокого аромату в цілому, імбир і частково кардамон дають легку “теплоту” на межі пекучості.

Якщо у Вас є готова (куплена) чи саморобна суміш, нею можна посипати капучино або додавати просто в кавник при заварюванні кави будь-яким способом (навіть із розчинною кавою). При цьому важливо знати, що якщо дати забагато спецій, кава стане “тягучою”. Якщо використовуєте цілі спеції, що можливо при деяких способах заварювання, цієї “тягучості” не буде. Але зерна кардамону потрібно обов’язково роздавити або трохи перетерти перед використанням, щоб зруйнувати оболонку.

Також читайте:  Коктейль молочно-полунично-банановий, або по-модному «смузі»

Кількість спецій, як у випадку з цілими, так і меленими, варіюється у доволі широких межах. Якоїсь небезпеки у надмірному вживанні спецій немає, тому орієнтуйтеся тільки на свій смак.

До згаданих чотирьох основних кавових спецій я б додала ще одну – бадьян (або зірковий аніс). Його можна класти як цілими зірочками, так і перемелювати у кавомолці, а потім додавати в пряну суміш. За великим рахунком, до кави можна пробувати додавати й інші спеції, зокрема перці.

Також читайте:  Глінтвейн на вогні

кава зі спеціями

Якщо говорити про готові суміші спецій, які можна використовувати при приготуванні кави, раджу звернути увагу на численні пряні суміші для пряників та солодкої випічки. Вони дуже добре поєднуються з кавою, хоча часом містять і не зовсім стандартні спеції, наприклад:

  • суміш для європейського пряника: кориця, коріандр, бадьян гвоздика, духмяний перець, мускатний горіх, кардамон.
  • суміш для російського пряника: бадьян, аніс, кориця, лимонна цедра, імбир, мускатний горіх, кардамон, гвоздика.
  • суміш для імбирних пряників: імбир, кориця, коріандр, бадьян, гвоздика, перець запашний, мускатний горіх, кардамон.
  • голандська суміш (Speculoos): кориця, мускатний горіх, імбир, гвоздика, аніс, білий перець, кардамон.

Завдяки таким сумішам можна урізноманітнити аромат напоїв та подивувати своїх близьких і гостей новими смаками.

Усі спеції раджу купувати цілими та самостійно подрібнювати (хіба що імбир вдасться знайти лише мелений). З усім цим добре справиться звичайна кавомолка, лише мускат і корицю потовчіть заздалегідь молотком.

P.S. Як і у випадку з глінтвейном, використовувати надто дорогу каву для ароматизації спеціями – не дуже логічно, але і відверті помиї вживати не варто. Беріть найдешевшу каву, яку б стали пити самі у чистому вигляді.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *