страви національної хорватської кухні
Різне

Страви хорватської національної кухні

Хорватія є країною, де гастрономічний туризм набирає останнім часом обертів. Розглянемо, які ж страви хорватської національної кухні є складовою її нематеріальної культурної спадщини.

Загорські штруклі (Zagorje štrukli) – популярна традиційна хорватська страва, яка походить з Хорватського Загір’я і Загреба на півночі країни. Популярність штруклів серед місцевого населення переросла межі Крапинсько-Загорської і Вараждінської жупаній, і тому їх сьогодні часто готують з метою представлення хорватської гастрономії в світі1. Це випічка з тіста з сиром і яйцями, яка поливається вершковим маслом, вершками або соусом. Цю дуже ніжну страву потрібно їсти виделкою.

Загорські штруклі

У 2007 році загорські штруклі були додані до списку нематеріальної культурної спадщини Хорватії, яку підтримує Міністерство культури Хорватії1. В містечку Кумровець з 2009 року проводиться Штрукліяда, спеціальний захід, організований з метою просування та збереження традиційного методу приготування штруклів, яке з року в рік приваблює все більше місцевих мешканців і зарубіжних гостей.

Ліцитарський пряник (Licitarsko srce) – барвисто оформлений кондитерський виріб, медовий пряник, найчастіше – у формі серця. Є частиною хорватської культурної спадщини. Вважається традиційним символом Загреба. Ліцитарські серця використовуються як подарунки на свята, наприклад, на весілля або День Святого Валентина. На Різдво тисячі пряникових сердець прикрашають головну ялинку країни.

Також читайте:  Роли – універсальна страва на будь-який випадок життя

Ліцитарський пряник

Традиції виготовлення та дарування ліцитарських пряників сягають XVI століття. Їх виробники, відомі як Медічарі, були шанованими людьми, а їхня продукція – дуже затребуваною, оскільки вважалася більш романтичним подарунком, ніж букет роз. Навіть сьогодні у деяких сім’ях традиції виготовлення пряників зберігаються як таємне мистецтво, а рецепт не змінився з давніх часів. Створення одного пряника, як раніше, займає понад місяць.

Ліцитарські пряники стали відомі завдяки тому, що продавалися у церкві Діви Марії у Марії-Бистриці поблизу Загреба, яку паломники відвідували у день Успіння Пресвятої Богородиці або День святої Маргарити. Хоча серце не було релігійним символом, його часто відвозили додому як нагадування про їхній довгий і часом важкий шлях до Загір’я. Форма пряника, яскраві кольори та прикраси робили його гарним сувеніром для демонстрації родичам та сусідами після повернення.

Також читайте:  Гастрономічний туризм: ТОП-5 найкращих кулінарних міст світу

Ліцитарські серця також відомі у сусідній Словенії. Найстаріші пекарні, які виготовляють пряники, можна знайти у Словені-Градеці (заснована у 1757) та у Радовлиці (заснована у 1766 році). Обидві пекарні працюють досі, пекарня Радовліці відкрита для відвідин туристами.

У 2010 році ЮНЕСКО додавши «пряникові вироби з Північної Хорватії» до «Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини» хорватської культури2.

Кулен (Kulen) – копчена ковбаса зі свинини з рясним додаванням паприки і деяких інших прянощів. Широко поширена у Воєводині (Сербія), Славонії та Барані (Хорватія). Сремський і баранський кулен є зареєстрованими в ЄС продуктами з найменуванням, контрольованим за географічним походженням, а славонський кулен з 2007 року є офіційно визнаним елементом нематеріальної культурної спадщини Хорватії3. Через складність і тривалий період виробництва делікатесу, завдяки високим смаковим якостям, страва вважається виключно святковою і подається на головні сімейні свята: Новий рік, Великдень, весілля, ювілеї, хрещення дітей тощо

Також читайте:  У чому приготувати еспресо? Переваги та недоліки кавомашин

Баранський кулен

Баранський кулен (Baranski Kulen) – продукт місцевої кухні Барані, географічної області Хорватії на кордоні з Угорщиною. Рецепт такого кулена відомий понад сто років. Тут його також готують із дрібно рубаної свинини з паприкою. Головною особливістю рецепту є додавання часнику. Основні виробники розташовані у місті Білий Манастир та поселеннях Біле, Ягодняк, Кнежеві Винограді та інших.

Хорватія зацікавлює туристів не тільки своєю місцевістю, але й національною кухнею та традиціями. Туристам завжди хочеться спробувати страви країни, яку вони відвідують. Тому розвиток гастрономічного туризму у Хорватії є актуальним.

  • Автори: Веремійчик Н., Неіленко С.М.
  • Джерело: Нематеріальна культурна спадщина як сучасний туристичний ресурс: досвід, практики, інновації: Матеріали V Міжнар. наук.-практ. конф.-фестивалю. Київ: Вид. центр КНУКІМ, 2022. 298 с. С.161-163.

  1. Zagorje štrukli. URL: https://croatia.hr/en-gb/food-and-drink/zagorje-strukli.
  2. Licitar. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Licitar.
  3. Sremski kulen i futoški kupus među 58 zaštićenih proizvoda. URL: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/sremski-kulen-i-futoski-kupus-medju-58-zasticenih-proizvoda_315026.html.



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *