Галета з абрикосами
Випічка

Галета з абрикосами на пісному тісті

У слова «галета» в кулінарії є кілька значень. Це може бути і сухе печиво, і масляний коржик, і відкритий пиріг. В перекладі з французької мови галета- морський камінь, так як цей пиріг має плоску, круглу форму. Якщо хочеться щось спекти, а часу обмаль, я досить швидко печу такий пиріг. Особливо актуальний він влітку, коли багато фруктів, ягід, овочів.

Галета – пиріг добрий тим, що дає повну свободу фантазії: будь-яка начинка: ягоди, фрукти, сир, овочі, гриби. Єдина умова – галета повинна бути кругла і не дуже великого діаметру, інакше тісто не зможе втримати начинку.

Галета – одна з найлегших випічок. Адже кінцевий результат повинен бути НЕ ідеальним. Тісто зазвичай замішується дуже швидко, розкачується, та так щоб краї були абсолютно нерівними. Всередину начинка. Ось в принципі і вся премудрість. Решту зробить духовка. Сьогодні у нас пісне тісто і фруктова начинка.

Також читайте:  Фламмкухен – відкритий пиріг з шинкою та сиром

Інгредієнти

Отож, продукти:

Галета з абрикосами

  • 2,5 склянки борошна
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 1/2 склянки рафінованої олії
  • 1/2 склянки гарячої води
  • дрібка солі
  • дрібка ванілі

Для начинки:

  • 300 г абрикосів
  • 2 столових ложки коричневого цукру
  • 3 столові ложки волоських горіхів, крупно порізаних ( за бажанням)

Як приготувати галету з абрикосами

Тісто у мене замішує хліпопічка на режимі тісто. Перший крок то окріп змішати з олією, далі всипати всі решта інгредієнти, увімкнути хлібопічку і чекати 30 хвилин. Звичайно, тісто можна замісити вручну.

Поки тісто міситься, абрикоси ріжу на пластини, горіхи дрібно січу. Готовому тісту потрібно полежати хоча б 15 хвилин. Далі його потрібно розкачати у велике коло, сантиметрів 40 у діаметрі, та десь 5-7 мм у товщину та перекласти на деко.

тісто

Тут теж є нюанс: начинка буде викладена в центр пласта і частково закрита краями. При розкачуванні краще залишити центр круга трохи товстішим, ніж краї, підстрахувати себе від розривів тіста і втрати начинки і смачного соку.

Далі абрикоси розподілити на центрі круга, лишаючи до краю 7-8 см, вільні краї тіста загинаєте на начинку. Загортати потрібно вільно, складочками – як вийде. Майте на увазі, якщо зробити бортики вузькими, то при розрізанні начинка так і буде намагатися вивалитися! Тому якщо сумніваєтеся і начинка дуже сипуча, наприклад ягоди, то краще сильніше прикрити начинку, залишивши відкритим тільки самий центр. До речі, найсмачніша частина пирога там, де ягоди затиснуті тістом.

Галета з абрикосами

Галета з абрикосами

Весь пиріг прикриваєте фольгою і печете при 200 градусах приблизно півгодини, потім дістаєте, розгортаєте фольгу, повертаєте галету у духовку і допікаєте 5-7 хвилин. Потім остуджуєте, ріжете шматками і насолоджуєтесь.

Галета з абрикосами

Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *