Бульйон з кролика
Перші страви

Бульйон з кролика у мультиварці

Колись на зорі мого куховарства бульйон або розсіл, як казала бабця, був для мене ледь не вершиною майстерності. Мені здавалося, що прозорий, ароматний і водночас смачний бульйон у мене не вийде ніколи. Пам’ятаю настанови мами, як бульйон перекипів і змутнів, то все, вари на ньому борщ чи суп.

Також яскраво пам’ятаю, якщо в дитинстві хворіла грипом чи якоюсь вірусякою, бульйон рахувався ледь не лікарством, його давали їсти прямо в ліжко, варився на домашній птиці чи кролику, з домашнім макарончиком.

Загалом, здавалося би бульйон найпростіша перша страва. Практично нуль зусиль. А ні. Найперше це правильне м’ясо. Ідеально-домашня «бульйонна» курка. Вона худа і «фігурова» і скільки б ви її не варили, практично не жувабельна. Її м’ясо можна звареним змолоти і начинити ним млинці. Гарно йде в бульйон качка, кролик і телятина на трубчастій кістці.

Також читайте:  Капусняк як у бабусі

Друге правило – жодного активного кипіння. Бульйон повинен «мліти» на маленькому вогні приблизно півтори години. Перекипить-буде гарантовано мутним.

Третє правило – заливаєте м’ясо холодною водою, повільно доводите до кипіння, одразу вимикаєте. Утвориться некрасива піна. Це все зливаєте. М’ясо промиваєте холодною водою.

Четверте правило – вдруге знову заливаєте м’ясо і овочі холодною водою і повільно нагріваєте. Якщо залиєте м’ясо окропом, наука каже, що на його поверхні звернуться білки, м’ясо не віддасть свої соки воді, правда саме буде дуже добре.

Також читайте:  Грибний суп на Святвечір

І п’яте правило – не жалійте правильних овочів для ароматного бульйону. Для мене обов’язкові селера, морква, петрушка, пастернак, порей. Як маю кидаю листок капусти, стебла кропу і петрушки.

Інгредієнти

Отож, продукти на 2-2,5 л готового бульйону:

Бульйон з кролика

  • Шматок кролика на кістці (у мене одна задня лапа)
  • Одна велика морква або три середніх
  • Одна велика цибулина в лушпинні
  • Одна велика селера
  • Шматок порею
  • Сушені корінці пастернаку і петрушки
  • Три горошинки духмяного перцю
  • Лавровий листок
  • Сіль, чорний перець за смаком

Як приготувати бульйон з кролика у мультиварці

Далі все за правилами. Перше самого кролика повільно доводжу до кипіння на плиті, промиваю холодною водою під краном, відправляю у мультиварку. Додаю порізані моркву, селеру, цілу добре помиту нечищену цибулину, коріння петрушки і пастернаку, духмяний перець і лавровий лист. Вмикаю режим «Варка на пару» на 10 хвилин, кришку закриваю і дочікуюся початку кипіння. Це приблизно 10 хвилин. Тепер головне не забути про бульйон.

Як тільки кипіння розпочинається (на мультиварці почнеться зворотний відлік хвилин, тобто ви побачите 9 хвилин) режим «Варка на пару» вимикаю, вмикаю режим «Тушкування» на півтори години і я вільна. Солю і перчу бульйон,коли він готовий. У тарілку додаю варений дрібний макарон і зелень кропу.

Хай Вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *