Холодець
Другі страви,  Страви з м'яса

Холодець мого тата

Тато тре хрін і плаче, на кухні у великій каструлі тихенько булькає м’ясо і розносить чудовий запах на весь будинок… Свята наближаються, і мій тато ось уже років, мабуть, 40 точно на всі великі свята варить холодець. Це його улюблена страва, без якої свято не свято. Якщо згадати весілля, які святкували років 20-30 тому, то там холодець також був обов’язковим атрибутом.

Віяння правильного харчування точно скажуть, що холодець не корисний. Хоча є його адепти, які будуть доказувати протилежне. Що каже наука? Найкорисніше, що міститься в холодці-колаген, це особливий білок, який виходить при варінні кісток, хрящиків. В людському організмі колаген є основним матеріалом у хрящових тканинах, які з’єднують кістки і суглоби, а хрящі стираються з віком. Тому коли ви їсте холодець, то поповнюєте запаси колагену.

Також читайте:  Кутя та узвар: головні страви Святвечора

Також в холодці є повна група вітамінів В, які приймають участь у кровотворенні. Желатин, яким багатий холодець, покращує амортизацію суглобів, ретинол виводить з організму шкідливі радикали. І як не сказати про амінокислоти гліцин і лізин, гліцин стимулює мозкову діяльність, а лізин допомагає у засвоєнні кальцію.

Єдиний мінус – у холодці, особливо з свинини, багато холестерину, тому при варінні вартує знімати з поверхні холодця жир, вибирати для приготування телятину або птицю і як приправу до готової страви використовувати хрін або гірчицю, які розщеплюють холестерин.

Холодець під різними назвами їдять у різних країнах світу: грузинська страва мужкжи, вірменський хаш це ніщо інше, як гарячий холодець, в Нормандії готують рубець по Канськи, ну і класичний галантин по технології приготування також холодець.

Також читайте:  Риба з овочами на Святвечір

Інгредієнти

Отож, наші продукти для холодця:

  • Телячий хвіст
  • Теляча мозкова кістка з хрящами
  • Крила індика
  • Крила курячі
  • Індича лапа
  • Корінь пастернаку
  • Морква
  • Цілі цибулини
  • Корінь петрушки
  • Корінь селери
  • Лавровий лист
  • Духмяний перець
  • Чорний перець в горошку

м'ясо на холодець

Як приготувати холодець

Насамперед все м’ясо замочують у холодній воді на декілька годин, а ще краще на ніч. Тоді холодець має бути прозорим, якщо правильно варити. Вранці воду потрібно злити, залити все знову холодною водою, поставити на великий вогонь для закипання, при закипанні утворюється велика кількість брудної піни. Як тільки вода закипіла, її зливаємо, м’ясо і каструлю добре промиваємо холодною водою.

готуємо холодець

Наступний крок – заливаємо м’ясо холодною водою, яка має його повністю прикрити, доводимо швидко до кипіння на найбільшому вогні, як тільки закипіло, вогонь зменшуємо до мінімуму. Якщо знову утворилося трохи піни, її збираємо. Накриваємо каструлю кришкою, залишивши її ледь привідкритою і залишаємо томитися мінімум на 4-5 годин. Як цей час мине, додаємо почищені пастернак, селеру, моркву, петрушку і цибулю у лушпинні. Варимо ще годину. За 30 хвилин до вимкнення газу додаємо сіль, перець, лавровий лист. Опісля вимикаємо, і даємо остигнути трохи хоча б годину.

варимо холодець

І завершальний етап – все м’ясо витягаємо, очищаємо від кісток. Розкладаємо по тарілках, прикрашаємо порізаною морквою. Рідину обов’язково проціджуємо через густе сито або марлю. Заливаємо нею м’ясо, ставимо на ніч в холодильник і лягаємо спати.

Вранці за святковим сніданком насолоджуємось.

Хай вам смакує!



Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *